Preşedintele PMP, Traian Băsescu a afirmat că ia ca atare decizia CNATDCU privind teza de doctorat a procurorului-şef al DNA, Codruţa Kövesi, adăugând că, dacă CNATDCU a decis că ”este în regulă să plagiezi 20 de pagini, înseamnă că aşa o fi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu nu pot să o comentez decât conform rezoluţiei CNATDCU, că nu sunt specialist. Dacă ei spun că nu a plagiat şi că, dacă ai plagiat 20 de pagini, e în regulă, înseamnă că aşa o fi”, a spus Traian Băsescu, invitat fiind să comenteze decizia privind teza de doctorat a lui Kövesi.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în lucrarea de doctorat, este decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), anunţată oficial într-o conferinţă de presă. Potrivit reprezentanţilor Consiliului, retragerea titlului de doctor ar fi o decizie excesivă şi neadaptată.

Mircea Bob, preşedintele Comisiei de Ştiinţe Juridice a CNATDCU şi profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat că sesizarea depusă în 13 octombrie privind un presupus plagiat în teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi a fost analizată de trei experţi din Comisia de lucru constituită, care au prezentat rezultatele analizei într-un raport transmis Comisiei de Ştiinţe Jjuridice, unde a fost avizat ca atare şi a fost supus joi discuţiei în Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Comisia de lucru a notat în raportul ce a fost însuşit de Consiliul General al CNATDCU că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi prezintă preluarea unor pasaje din documente fără a le cita conform normei academice, dar acestea reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce înseamnă aproape 4% din teză.

"Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat-falsificare sau plagiat-parazitism, dar pasajele care pot cădea sub încadrarea de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4% din teză. Deci, se constată o culpă în construcţia demonstraţiei tezei, însă circumstanţele specifice trebuie luate în cauză pentru a determina sancţiunea”, a spus Mircea Bob.

El a precizat că în raportul Comisiei de lucru se menţionează că proporţia reţinută afectează o mică parte a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, iar aceste "împrumuturi neautorizate” sunt fraze care nu conţin idei originale sau particulare, ci sunt făcute din generalităţi sau „prezentări destinate vulgarizării ideilor juridice, fără aport conceptual specific”.

"În opinia Comisiei de lucru însuşită de Comisia de ştiinţe juridice şi de Consiliul General, retragerea titlului de doctor autorului tezei supusă expertizei apare ca find o sancţiune excesivă şi neadaptată”, a mai spus Mircea Bob.

El a arătat că experţii din Comisia de lucru au menţionat că o lucrare poate fi calificată ca fiind plagiată în măsura în care, fie din punct de vedere cantitativ, fie din punct de vedere calitativ, autorul acesteia şi-a însuşit ideile sau expresiile altuia fără a-l cita, la un nivel la care, în lipsa acestei preluări, ar fi afectată substanţa lucrării, excluzând din această analiză afirmaţiile intrate în limbajul comun al unui domeniu de studiu, care se regăsesc în majoritatea operelor din domeniu, sursa originală fiind pierdută.

"Prin urmare, Comisia de lucru a propus să nu fie retras titlul de doctor. Sancţiunea este excesivă şi neraportată la cele câteva similitudini constatate, iar în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare, Consiliul General al CNATDCU a decis să transmită ministrului Educaţiei Naţionale propunerea de a se menţine titlul de doctor al doameni Laura Codruţa Kovesi”, a adăugat Mircea Bob.

El a precizat că decizia a fost luată după ce Consiliul General şi-a însuşit raportul Comisiei Juridice, cu 35 de voturi "pentru" menţinerea titlului de doctor şi cu o singură abţinere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.