Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că soluţia adoptată prin OUG privind interceptările nu este funcţională, iar Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor a devenit ”un ghiveci de ambiţii al şefilor instituţiilor de forţă ale statului”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin soluţia adoptată de Guvern şi CSAT, s-a trecut de la interceptarea comunicaţiilor de către o singură instituţie, SRI, la un număr mult prea mare de instituţii cu drept de interceptare. Până la urmă, în loc să fie servit interesul naţional, prin soluţia adoptată au fost servite ambiţiile şi interesele şefilor instituţiilor de forţă. Iar dacă Preşedintele şi Premierul nu au fost în măsură să găsească soluţia corectă, este obligaţia Parlamentului s-o facă urgent”, a scris Băsescu sâmbătă pe pagina sa de Facebook. 

În opinia sa, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor a devenit ”un ghiveci de ambiţii al şefilor instituţiilor de forţă ale statului”.

”Toţi vor să dobândească puterea dată de dreptul de supraveghere tehnică. Parchetul General, DIICOT, DNA, Poliţia, SIE şi SRI vor opera fiecare independent şi secret platforma de interceptare a comunicaţiilor, operată până în prezent numai de SRI. Nu va funcţiona, iar dacă asta s-a vrut, s-a reuşit. Se va constata acest lucru când se vor face regulamentele şi protocoalele de partajare a utilizării platformei. Mai mult, în practică adesea se va constata că şi unii şi alţii au în supraveghere aceleaşi persoane, iar regulamentele, crearea de specialişti pentru operare va lua timp, lucruri pe care avocaţii îl vor exploata nemilos în instanţe”, mai susţine fostul preşedinte. 

Băsescu spune că, urmare a deciziei CCR, soluţia era ca Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor să devină o instituţie independentă, condusă de judecători şi procurori numiţi de CSM.

”În urma deciziei CCR, soluţia corectă este ca Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor să devină o unitate independentă, condusă de judecători şi procurori numiţi de CSM, care prestează servicii pentru toate instituţiile cu drept de anchetă penală sau responsabile de securitatea naţională. Tot personalul care actualmente deserveşte platforma (operare, întreţinere şi securitate tehnică) trebuie trecut în rezervă iar oamenii reangajaţi ca funcţionari publici cu statut special pentru a nu pierde la salariu. Şi în sfârşit un regulament unic aprobat prin OUG de utilizare şi acces la platformă, ţinând cont şi de urgenţele care pot să apară pe securitate naţională. Această soluţie era rapidă şi garanta deplină continuitate în procedurile penale”, susţine Traian Băsescu. 

Guvernul a aprobat, în şedinţa specială de vineri, Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte că interceptările în materie penală şi de securitate naţională vor putea fi realizate prin Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor.

Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările adoptată, vineri, de Guvern modifică patru acte normative, respectiv Codul de procedură Penală, Legea privind organizarea judiciară, Legea privind organizarea şi funcţionarea DIICOT, dar şi a celei SRI, pentru aplicarea noilor reglementări.

Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (CNIC) a fost înfiinţat în 2008, prin hotărâre CSAT, în structura Serviciului Român de Informaţii, că autoritate naţională în domeniul interceptării precum şi a relaţionării cu operatorii de telecomunicaţii, menită să servească toate instituţiile şi structurile departamentale care obţin aprobări judecătoreşti de interceptare a comunicaţiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.