CSAT a avizat, vineri, proiectul de OUG privind interceptările, care va fi discutat apoi de către Guvern, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, care a precizat că această soluţie poate fi modificată de Parlament, însă în momentul de faţă asigurarea funcţionarea corectă a Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"CSAT a aviz favorabil acest proiect şi adoptarea lui de către Guvern va reprezenta în acest moment o soluţie, fie ea şi temporară, la o problemă care preocupă deopotrivă instituţiile statului, cât şi opinia publică", a anunţat Klaus Iohannis, la finalul şedinţei CSAT.

Şeful statului a explicat că au fost două aspecte importante luate în calcul în avizarea acestui proiect: respectarea deciziei CCR şi punerea în acord a legislaţiei, precum şi asigurarea neîntreruptă a cadrului legislativ pentru ca Justiţia să-şi facă datoria.

"Fie că este vorba de cazuri de securitate naţională sau de cazuri de corupţie, ambele aspecte sunt esenţiale pentru funcţionarea statului de drept, iar eu ca preşedinte m-am angajat să fiu garantul funcţionării statului de drept", a spus preşedintele.

Iohannis a precizat că proiectul este destinat să ofere "într-o primă etapă" o soluţie pentru activitatea organelor judiciare, însă Parlamentul va putea interveni pe viitor cu alte soluţii, după dezbateri cu instituţiile interesate şi cu societatea civilă.

"Sunt opinii potrivit cărora activitatea parchetelor în absenţa infrastructurii tehnice necesare (...) ar fi afectată, atât din punct de vedere al operativităţii actului de urmărire penală, cât şi sub asepectul administrării unui probatoriu complet. OUG vine să răspundă exact acestei preocupări", a conchis Iohannis, dând asigurări că proiectul de OUG va rezolva problemele sesizate în decizia CCR.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, joi, că Guvernul va emite, vineri, o Ordonanţă de Urgenţă prin care interceptările în dosarele penale vor fi efectuate de către poliţia judiciară folosind infrastructura deja existentă a Serviciului Român de Informaţii, fără implicarea personalului SRI.

”România nu are altă infrastructură decât cea administrată de către SRI. Am decis folosirea infrastructurii Serviciului, cu excluderea oricărei implicări umane a SRI şi cu implicarea exclusivă a procurorilor şi poliţiei judiciare”, a declarat Raluca Prună precizând că pe viitor poliţiştii judiciari se vor ocupa de interceptări.

Acest proiect avea nevoie de avizul CSAT pentru a fi adoptat de către Guvern într-o şedinţă ce va începe imediat după sfârşitul reuniunii Consiliului.

După reuniunea CSAT, Guvernul a fost convocat în şedinţă pentru adoptarea oficială a Ordonanţei.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind interceptările, obţinut joi de News.ro, desemnează Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor să obţină, prelucreze şi stocheze informaţii în domeniul securităţii naţionale, iar la cererea organelor de urmărire penală să asigure accesul la sistemele tehnice în condiţii stabilite prin protocoale de cooperare.

Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (CNIC) a fost înfiinţat în 2008, prin hotărâre CSAT, în structura Serviciului Român de Informaţii, că autoritate naţională în domeniul interceptării precum şi a relaţionării cu operatorii de telecomunicaţii, menită să servească toate instituţiile şi structurile departamentale care obţin aprobări judecătoreşti de interceptare a comunicaţiilor.

OUG privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, care va discutată vineri în CSAT, modifică Codul de procedură penală, Legea privind organizarea judiciară şi Legea de organizare şi funcţionare a SRI.

În cazul Codului de procedură penală, este eliminată sintagma "ori de alte organe specializate ale statului" din articolul 142, alineatul 1, referitor la supravegherea tehnică, declarat neconstituţional de CC.

În noua formă, articolul prevede că "Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.