Preşedintele Klaus Iohannis rămâne favorit la prezidenţiale, cu 41.7 % din intenţiile de vot ale celor decişi să meargă la urne, urmat la mare distanţă de Călin Popescu Tăriceanu, premierul Viorica Dăncilă situându-se pe locul 6, conform unyi Barometru IMAS pentru Europa FM. În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, topul intenţiilor de vot este deschis de PNL - 25,5%, urmat de USR, PSD, Pro România, ALDE, PLUS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă duminică ar fi alegeri prezidenţiale dintre românii care au spus că se vor prezenta la urne, 41,7 % au spus că vor vota pentru Klaus Iohannis, conform Europa FM.

Se constată o uşoară scădere faţă de iunie, când Klaus Iohannis era cotat cu 42,4%. Următorul clasat este Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, cu 13,8%, în scădere faţă de iunie, când era cotat cu 15,5%. Al treilea clasat, potrivit Barometrului Europa FM, este Victor Ponta, liderul Pro România, cu 12, 9%, faţă de 14 procente în iunie.

Pe locul 4 – Dacian Cioloş, cu 10,4% intenţii de vot, faţă de peste 12 procente în urmă cu o lună. Al cincilea clasat ar fi liderul USR, Dan Barna, cu 9,4%, în ascensiune – faţă de 5,3% cât avea în urmă cu o lună în acelaşi sondaj. Urmează, clasată pe locul 6, Viorica Dăncilă, cu 7,5%, care avea în iunie 6,7%. Cu 2,8% este cotat liderul PMP, Eugen Tomac şi cu 1,5% liderul UDMR, Kelemen Hunor.

FOTO: Europa FM
FOTO: Europa FM

Dacă alegerile parlamentare ar avea loc acum, un sfert dintre cei care spun că ar merge sigur la vot ar vota cu PNL, arată Barometrul Europa FM, realizat de IMAS în luna iulie.

Liberalii adună 25,5% din intenţiile de vot. Pentru prima dată, USR urcă pe locul 2 în opţiuni, 21,4%, iar PSD cade pe 3 – ar fi votat azi de 19.4% dintre decişi să meargă la urne.

Pe locul 4, dar la distanţă considerabilă, se află parlamentarii Pro Romania – partidul fostului premier social-democrat Victor Ponta, cu 9% – în scădere cu aproape un procent faţă de luna trecută.

Locul 5 este ocupat de ALDE, formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu. Partenerul de guvernare al PSD scade până la 7,3% din intenţiile de vot. 

Clasamentul este continuat de PLUS al lui Dacian Cioloş – 6%, de asemenea în scădere faţă de luna iunie.

Pentru acest studiu, realizat prin telefon în perioada 15 iulie – 2 august, au fost intervievate 1010 persoane cu vârsta peste 18 ani. Eroarea de eşantionare – plus minus 3,1%.

 
 
 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.