Dan Barna a afirmat, referitor la respingerea bugetului Capitalei în şedinţa Consiliului Municipal, că „la prima strigare nu s-a găsit consensul”, însă acesta va apărea la a doua sau la a treia strigare. Liderul USR PLUS a adăugat că este foarte convins că, probabil după sărbătorile pascale, va exista o formulă de buget agreată şi adoptată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Realizarea unui buget la un oraş de mărirea Bucureştiului este un proces foarte complex. E clar că în momentul de faţă nu s-a ajuns încă la un acord între primarul general şi grupul USR PLUS. Dialogul va continua zilele următoare. Sunt foarte convins că, probabil după Paşte, vom ajunge la o formulă de buget care să fie adoptată. Cu siguranţă Bucureştiul nu va rămâne fără buget”, a afirmat Dan Barna miercuri la Parlament.

Întrebat unde s-au blocat negocierile şi dacă a fost vorba despre discuţiile privind atribuţiile viceprimarului Capitalei Horia Tomescu, copreşedintele USR PLUS a răspuns: „Colegii mei au comunicat deja care sunt aspectele asupra cărora continuă discuţiile. Repet. Realizarea unui buget se face prin acordul părţilor interesate. Ceea ce s-a întâmplat astăzi ne arată că nicio forţare dintr-o parte sau alta nu generează un rezultat. Cu cât ne vom aşeza mai repede la masa dialogului, cu atât va fi mai simplu. Nici Iaşi, nici Bacău încă nu are buget. Sunt mai multe localităţi în ţară unde încă se discută, se constituie majorităţi pentru realizarea bugetului. Realizarea unui buget trebuie să fie un acord între cei care susţin, primarul fiecărui oraş în parte”.

Chestionat dacă susţine bugetul în forma propusă de NIcuşor Dan sau dacă susţine părerea consilierilor USR PLUS că acest buget este supradimensionat şi suprarealist, Barna a răspuns: „Suprarealist. E interesant. Eu am avut o discuţie duminică cu Nicuşor Dan. Am discutat şi cu colegii mei. Le-am spus că sunt dispus să mediez, dacă vor ajunge în situaţia în care să necesite o mediere. Nu m-a solicitat nimeni între timp. Înţeleg că discuţiile continuă. Dacă va fi nevoie, mă voi implica în medierea acestui demers”. 

Întrebat mai departe de ce s-a ajuns la această situaţie care aruncă o umbră de îndoială asupra capacităţii coaliţiei de a guvernare în continuare, vicepremierul a replicat: „Nu e niciun fel de îndoială. E un proces pentru realizarea bugetului Bucureştiului. La prima strigare nu s-a găsit consensul. Va fi a doua, a treia strigare şi se va găsi consensul. Nu e singurul oraş din ţară. Sunt mai multe oraşe în care bugetul este în etapa de aprobare. Bucureştiul va avea cu siguranţă un buget în perioada următoare. În zilele următoare se va ajunge la o formulă de buget. E foarte important să existe un acord pentru ca acest buget să fie susţinut. Se va întâmpla şi lucrul acesta”.

De asemenea, chestionat dacă Horia Tomescu ar trebui să aibă drept de semnătură pe atribuţiile primite din partea primarului general, liderul USR PLUS a precizat: „Respectarea unor acorduri şi a unor principii negociate este un element important în constituirea unei majorităţi care să susţină bugetul. Sunt discuţii în momentul de faţă şi vor ele vor continua. Eu mi-am oferit disponibilitatea de mediere. Dacă va fi cazul voi interveni. Eu sper şi primarul general şi colegii mei, consilieri, să ajungă la un consens”.

Proiectul bugetului Capitalei a fost respins miercuri, în şedinţa Consiliului General, înregistrându-se 17 voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi 14 abţineri.
 
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat că este complet nemulţumit de faptul că riscă să întârzie începerea investiţiilor şi plata datoriilor. El a adăugat că bugetul pe care l-a propus a fost dezbătut timp de şase săptămâni cu partenerii din PNL, PMP şi USR PLUS, iar în condiţiile în care USR PLUS a decis să nu mai susţină bugetul, aşteaptă ca Alianţa să vină cu propria variantă de buget.
 
USR Bucureşti îi cere primarului general Nicuşor Dan să permită accesul la fundamentările pe venituri pentru a putea fi reluate discuţiile privind bugetul PMB. USR-PLUS mai consideră că bugetul trebuie să fie bazat pe baze legale şi să fie explicat transparent cetăţenilor. „Aşa cum am subliniat în aceste zile, supralicitarea veniturilor pentru a creşte cheltuieli fără acoperire (+1.8 miliarde de lei în bugetul propus, adică cheltuieli cu 26% mai mari) nu este o soluţie pentru a depăşi situaţia financiară gravă în care se află Bucureşti”, mai arată comunicatul de presă postat pe pagina de Facebook a organizaţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.