Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a prezentat în şedinţa Comitetului Executiv de luni o scrisoare colegilor săi, prin care solicită „renaşterea democraţiei interne” din partid, afirmând că au fost făcute mai multe greşeli care au dus la suspendarea ei, precum demiterea propriului guvern, anumite decizii anunţate şi abandonate sau faptul că nu toţi cei care au devenit miniştri aveau competenţele necesare pentru a merita un loc în Guvern. Liderul PSD Liviu Dragnea a spus că nu a citit cu atenţie scrisoarea, dar că este un document bun, despre care se va discuta în următoarea şedinţă a conducerii social-democrate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Toate aceste erori slăbesc încrederea cetăţenilor în partidul nostru, iar cauza principală este tocmai şubrezirea democraţiei interne. Credibilitatea şi eficienţa guvernării le putem câştiga doar prin renaşterea democraţiei interne, prin dialog onest, transparenţă şi responsabilitate”, se arată în scrisoarea lui Bădălău.

De altfel, spune el, Biroul Permanent Naţional trebuie să redevină forul de conducere executivă a partidului, iar comunicarea dintre conducerea centrală şi organizaţiile locare trebuie refăcută.

Preşedintele executiv al PSD propune ca Biroul Permanent Naţional să se întrunească săptămânal, iar la întâlniri să participe şi „miniştrii cei mai semnificativi” sau cei care au responsabilităţi pe anumite domenii, în funcţie de ordinea de zi.

Bădălău îl descrie, în scrisoarea sa, pe preşedintele Iohannis, drept un preşedinte neconvingător, care, însă, poate câştiga un alt mandat dacă PSD va propune la alegerile prezidenţiale un candidat „nepotrivit”. El consideră că propunerea candidatului pentru prezidenţiale trebuie stabilit în prima parte a acestui an, într-o întâlnire a conducerii partidului cu membri săi cei mai reprezentativi.

„Criteriul fundamental trebuie să fie capacitatea de a atrage voturile nu doar ale militanţilor PSD, ci ale tuturor acelora care nu-l vor pe Klaus Werner Iohannis, dorind un preşedinte care să apere cu precădere drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor şi, de asemenea, să promoveze mult mai eficient interesele noastre în lume”, argumentează Niculae Bădălău.

 El propune inclusiv constituirea unui grup de lucru la nivelul PSD care, împreună cu Partidul Socialiştilor Europeni, să pregătească „Oferta PSD pentru Europa”.

Bădălău spune că nu poate fi făcută încă o reformă constituţională din cauza preşedintelui Iohannis, care „doar poate coagula forţe care să împiedice progresul”, iar reforma administrativ-teritorială trebuie să redevină o prioritate.

În plus, se propune constituirea unei echipe sub coordonarea Biroului Permanent Naţional care să lucreze la un document ideologic al PSD, prin care să fie clarificate regresul democratic şi nevoia de perfecţionare a democraţiei, consecinţele globalizării, integrării europene şi problema suveranităţii.

Niculae Bădălău mai spune că partidul are nevoie de mai multă comunicare, bazată pe diversitate, competenţă şi deschidere, menţionând inclusiv protestele din stradă de anul trecut, despre care afirmă că au izbucnit pentru că proiectele PSD nu au fost suficient de bine explicate.

„Chiar dacă pe fond proiectele PSD în domeniul justiţiei sau al fiscalităţii sunt corecte şi necesare, ele nu au fost întotdeauna eficient comunicate, oferindu-le un motiv de protest şi unor oameni de bună credinţă, nu doar protestatarilor de profesie”, scrie în textul scrisorii.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că nu a citit cu atenţie scrisoarea şi că, deşi a fost dată tuturor în şedinţa CEx, ea nu a putut fi analizată cu atenţie pentru că erau alte lucrurile care necesitau dezbateri. Dragnea afirmă, însă, că este un document bun, despre care se va discuta în următoarea şedinţă a Comitetului.

„Am apucat să mă uit puţin pe ea, dar nimeni nu a putut să o analizeze. Este un document bun, care va face parte dintr-un document propus spre adoptare în CEx-ul de la finalul lunii. În ceea ce priveşte activitatea partidului, cum o să funcţionăm în 2018, este un document bun. Vor mai fi şi alte propuneri de la alţi membri”, a declarat Liviu Dragnea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.