Autoritatea Electorală Permanentă prezintă situaţia deplasărilor externe în ultimii 5 ani şi achiziţiile din ultima perioadă, între care birouri, tablete Apple, perdele, o cabină de duş. „AEP va onora majoritatea invitaţiilor de participare la evenimente internaţionale importante din domeniul său de activitate, indiferent cât de exotică este ţara în care acestea vor avea loc, pentru că instituţia noastră nu poate funcţiona izolat”, declară preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

AEP precizează într-un comunicat că instituţia face parte din prestigioase oraganizaţii internaţionale cu activitate în domeniul electoral şi, în această calitate, reprezentanţi ai Autorităţii au participat la cele mai importante evenimente internaţionale organizate de acestea.

Autoritatea este membru al Asociaţiei Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO) din anul 2014 şi a deţinut preşedinţia acesteia în perioada 2014-2015.

De asemenea, AEP este membru al Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB) din anul 2013, aflându-se la conducerea acesteia în perioada 2017-2019.

O altă organizaţie internaţională din care face parte AEP este Reţeaua de competenţe electorale francofone (RECEF), care a organizat anul acesta în România Conferinţa anuală.

Totodată, AEP colaborează constant şi cu alte organizaţii care activează în domeniul electoral, precum Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), Institutul Internaţional pentru Democraţie şi Asistenţa Electorală (IDEA), Fundaţia Internaţională pentru Suport Electoral (IFES), Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa  - Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE – ODIHR), Centrul Internaţional pentru Studii Parlamentare (ICPS).

AEP a încheiat memorandumuri de colaborare bilaterală cu organismele de management electoral din Ucraina, Republica Moldova, Albania şi Libia, precum şi acorduri multilaterale cu instituţii similare din Georgia, Lituania, Letonia, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Bulgaria, Belarus şi Slovenia.

În calitate de actor important în domeniul electoral internaţional, AEP a participat la numeroase misiuni de observare a alegerilor din ţări de pe toate continentele, organizând, la rândul său, cu prilejul unor alegeri generale, programe electorale cu largă participare internaţională, se mai arată în comunicat.

Conform sursei citate, preşedintele Autorităţii, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, care a preluat conducerea instituţiei în februarie 2019, este hotărât să menţină şi să consolideze relaţiile stabilite de AEP în anii anteriori cu organisme electorale omoloage şi organizaţii internaţionale care au un cuvânt de spus în domeniul electoral.

„AEP va onora majoritatea invitaţiilor de participare la evenimente internaţionale importante din domeniul său de activitate, indiferent cât de exotică este ţara în care acestea vor avea loc, pentru că instituţia noastră nu poate funcţiona izolat, ignorând evoluţiile şi expertiza partajate de experţi şi oficiali electorali din alte ţări”, a declarat preşedintele AEP, citat în comunicat.

Potrivit sursei citate, România a fost, de foarte multe ori, o destinaţie pentru oficiali şi experţi electorali veniţi din toate colţurile lumii la evenimente internaţionale organizate de AEP. Chiar şi în acest an, cu ocazia alegerilor prezidenţiale din noiembrie, vor fi prezenţi în România numeroşi oficiali şi experţi electorali străini invitaţi să participe, ca observatori, în cadrul programului electoral organizat de AEP.

În anul 2020, AEP va găzdui a patra conferinţă ştiinţifică organizată în parteneriat cu Comisia de la Veneţia, continuând astfel o tradiţie începută în anul 2015, aceste evenimente reunind la Bucureşti, de fiecare dată, zeci de reprezentanţi ai unor importante organizaţii internaţionale de profil şi ai organismelor de management electoral din ţări partenere.

În ceea ce priveşte achiziţii directe efectuate de AEP, în comunicat se menţionează că acestea au următoarele destinaţii:

·       Achiziţii pentru dotarea Biroului Electoral Central (BEC):

-       Masă de consiliu 8.800 mm (pentru şedinţele BEC) - 18.987 lei

-       22 tablete Apple iPad Pro 10,5”- 64.185 lei

-       Achiziţii de produse şi lucrări de montare perdele (incluzând material perdele, draperii, galerie, console, şine de prindere) – 16.345 lei

·       Achiziţii pentru cabinet vicepreşedinte:

-       Mobilier birou MDF (scaun directorial+dulap+birou) - 15.764, 71 lei

·       Achiziţii pentru cabinet secretar general

-       Espressor Nespresso – 1.092 lei

·       Achiziţii pentru cabinetul preşedintelui:

-       Pachet mobilier MDF (scaun directorial+dulap+birou) – 17.310, 94 lei

-       Masă conferinţă consiliu  – 2.093 lei

-       Cabină duş – 1.521,01 lei

-       Tabletă Apple iPad Pro 11” + Husă cadou – 5.394,96 lei (a înlocuit tableta Apple iPad Pro 12,9” achiziţionată în anul 2016 de preşedintele AEP de la acea dată, la un preţ de 4.416, 65 lei, împreună cu alte trei tablete la acelaşi preţ, destinate celor celor doi vicepreşedinţi şi directorului Direcţiei pentru coordonarea sistemului informaţional electoral naţional).

Sursa citată precizează că preşedintele AEP nu a participat la niciuna din deplasările externe în „aşa-zisele destinaţii exotice vehiculate în spaţiul public”, în aceste delegaţii Autoritatea fiind reprezentată de specialiştii săi.

Situaţia deplasărilor în străinătate efectuate de reprezentanţii AEP în perioada 2014 – 2019 este publicată pe site-ul www.roaep.ro şi poate fi consultată accesând următorul link:

https://www.roaep.ro/prezentare/wp-content/uploads/2019/09/DEPLASARI-%C3%8EN-STRAIN%C4%82TATE-2014-2019.pdf

Situaţia evenimentelor internaţionale organizate de Autoritatea Electorală Permanentă în România în perioada 2014 -2019 este publicată pe site-ul www.roaep.ro şi poate fi consultată accesând următorul link:

https://www.roaep.ro/prezentare/wp-content/uploads/2019/09/EVENIMENTE-INTERNA%C8%9AIONALE-ORGANIZATE-DE-AEP-2014-2019.pdf

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.