Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a afirmat, înaintea începerii reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE), luni la Bruxelles, că la întrunire va reintera propunerea pe care a mai făcut-o de a fi organizată o reuniune CAE la Kiev, în semn de solidaritate şi de susţinere politică pentru Ucraina. El a adăugat că Summitul care va avea loc în curând între preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin „ar putea aduce speranţă”, însă „orice discuţie despre solutionarea acestei crize trebuie să ţină cont, în mod absolut, de principiile fundamentale ale dreptului internaţional, care trebuie să rămână neatinse, precum şi de parametrii esenţiali ai arhitecturii de securitate europene”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi avem pe agenda discuţiilor un subiect extrem de important pentru noi - cel mai important subiect, de altfel, şi anume situaţia de securitate din Ucraina. Vom avea o discuţie foarte importantă cu ministrul ucrainean de externe, iar apoi o dezbatere la nivelul miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE. Voi exprima, din nou, solidaritatea şi susţinerea faţă de Ucraina, faţă de suveranitatea şi integritatea sa teritorială. Este o continuare a discuţiei pe care am avut-o la Munchen cu ministrul de externe ucrainean şi consider că este foarte importantă continuarea eforturilor îndreptate spre dialog şi dezescaladare”, a declarat Bogdan Aurescu, luni la Bruxelles. 

El a adăugat că este foarte important în această situaţie privind Ucraina să n ufie afectate principiile fundamentale precum suveranitatea, integritatea teritorială şi nerecurgerea la fărţă.

„Consider că apropiatul Summit dintre preşedintele Biden şi preşedintele Putin ar putea aduce ceva speranţă. Dar, în acelaşi timp, consider că orice discuţie despre solutionarea acestei crize trebuie să ţină cont, în mod absolut, de principiile fundamentale ale dreptului internaţional, care trebuie să rămână neatinse, precum şi de parametrii esenţiali ai arhitecturii de securitate europene. Este extrem de important să nu fie afectate în niciun fel principii fundamentale precum suveranitatea şi integritatea teritorială, nerecurgerea la forţă, la ameninţarea cu folosirea forţei, dreptul statelor suverane de a face propriile alegeri şi de a-şi urma în deplină libertate propria politică externă şi de securitate. Toate acestea sunt principii foarte importante care nu trebuie afectate. Totodată, în cadrul acestor discuţii nu trebuie afectate nici principiile extrem de importante cu privire la misiunea fundamentală a NATO”, a completat ministrul român de Externe.

Acesta a mai precizat că este important să existe discuţii la reuniunea CAE „despre finalizarea pachetului de sancţiuni pregătit de UE”.

„De asemenea, este foarte important să începem să comunicăm cu privire la conţinutul acestui pachet, întrucât el are un important efect de descurajare şi trebuie să folosim acest efect. Astăzi voi reitera şi propunerea pe care am făcut-o pe 24 ianuarie, cu prilejul reuniunii anterioare a Consiliului Afaceri Externe, de organizare a unei reuniuni CAE la Kiev, în semn de solidaritate şi de susţinere politică pentru Ucraina. Vom mai discuta, desigur, despre Bosnia şi Herzegovina, despre relaţia dintre UE şi statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, despre Mali, despre diplomaţia climatică. Toate acestea sunt subiecte foarte importante, dar Ucraina va fi principala temă de interes”, a conchis Aurescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.