Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti să facă demersuri imediate pe lângă partea ucraineană pentru semnarea unui Acord privind protejarea limbii române în Ucraina, în beneficiul celor peste 500.000 de etnici români care trăiesc acolo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Problemele cu care se confruntă minoritatea română din Ucraina sunt multe - accesul la învăţământul în limba maternă, hărţuirea liderilor comunităţii româneşti, utilizarea oficială a limbii române în administraţie şi în justiţie, finanţarea activităţilor asociaţiilor minorităţii române, mass-media în limba română, păstrarea identităţii religioase, limba română ca limbă de cult etc. - însă cea care poate fi soluţionată imediat priveşte dreptul de a învăţa în limba maternă. În intervenţia video pe care preşedintele Zelenski o va avea în Parlamentul României, trebuie să facă referire la acest lucru”, a declarat preşedintele AUR, deputatul George Simion, potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii.

La rândul său, liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a precizat că „autorităţile ucrainene trebuie să adopte toate măsurile pentru a asigura dreptul la educaţie în limba maternă pentru etnicii români, iar acest lucru se poate rezolva rapid, printr-un acord bilateral”

„Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat recent disponibilitatea în acest sens, aşa că Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti are datoria să avanseze cu discuţiile. După acest prim pas, următorul trebuie să fie încheierea unui Acord cuprinzător privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”, a subliniat preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu., conform sursei citate.

Alianţa pentru Unirea Românilor reiterează poziţia sa de condamnare a agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei şi pledează pentru căutarea energică a unei soluţii pe calea paşnică a dialogului şi negocierilor între părţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.