Conferinţa Naţională a UNPR în care se alege un nou preşedinte, după retragerea lui Gabriel Oprea, a debutat, sâmbătă, cu un moment de aplauze pentru fostul primar Nicolae Onţanu, care a deţinut în ultima perioadă funcţia de preşedinte interimar al partidului, el fiind însă arestat vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aplauze pentru Onţanu la începutul Conferinţei Naţionale a UNPR

Senatorul UNPR Ion Toma a declarat de la tribună că partidul îi mulţumeşte lui Nicolae Onţanu pentru activitatea pe care organizaţia UNPR Bucureşti a desfăşurat-o în partid.
Cei 450 de delegaţi prezenţi la eveniment au început să aplaude, după această declaraţie a senatorului UNPR. Toma a mai declarat că partidul trece printr-o perioadă ”delicată”.

Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat că a luat mită un teren de 1.500 de metri pătraţi, în valoare de 4,2 milioane de euro, pentru a facilita retrocedarea multor terenuri de peste 83.000 de metri pătraţi. Mandatul de arestare preventivă a fost emis, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti.

Primarul Sectorului 2 este acuzat de către DNA că a luat mită un teren de 1.500 de metri pătraţi, în valoare de 4,2 milioane de euro, pentru a facilita retrocedarea mai multor terenuri de aproximativ 83.500 de metri pătraţi unui beneficiar al drepturilor litigioase, denunţător în cauză.

Avocata Loredana Radu este suspectată că a intermediat primirea terenului de către Onţanu, cumpărându-l alături de o altă persoană la un preţ mult redus. Potrivit referatului procurorilor, avocata a revândut apoi jumătate din suprafaţa de 1.000 mp pe care o cumpărase ea către Gabriel Oprea, care a obţinut de la Primăria Sectorului 2 autorizaţia să construiască acolo un hotel. Ridicarea imobilului de 10 niveluri a fost autorizată pe malul Lacului Tei, într-o zonă verde, unde nu se construieşte.

Pe 3 martie, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, şi-a anunţat demisia din fruntea partidului, iar Onţanu a fost desemnat ca preşedinte interimar până la alegerea unui nou preşedinte în cadrul Conferinţei Naţionale.

Cariera politică a lui Neculai Onţanu a început în 1995, când a devenit expert parlamentar la Camera Deputaţilor. General în rezervă şi doctor în ştiinţe militare suspectat de plagiat, Onţanu a fost ales primar la sectorul 2 din 2000 şi a fondat UNPR alături de bunul său prieten Gabriel Oprea.

Între 1995 şi 1996, Neculai Onţanu a ocupat funcţia de expert parlamentar la Camera Deputaţilor, iar între 1996 şi 2000 a fost membru în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. 

Din 2000 este primar al sectorului 2 al Capitalei. Este şi general maior în rezervă.

De-a lungul timpului, numele lui a fost invocat în mai multe scandaluri. Cel mai recent a fost la începutul anului, când s-a descoperit că Onţanu ar fi semnat două autorizaţii diferite, însă cu aceeaşi dată şi acelaşi număr de înregistrare, pentru construirea Arenei Naţionale.

În februarie, Neculai Onţanu anunţa că va candida pentru un nou mandat (al cincilea) la Primăria Sectorului 2, din partea UNPR şi beneficiind de sprijinul PSD.

La capitolul studii, Onţanu a bifat toate diplomele. Astfel, în 2010 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare şi informaţii la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”. Lucrarea de doctorat a lui Onţanu a fost coordonată de Gabriel Oprea.

În vara anului trecut a fost suspectat de plagiat în teza sa de doctorat, care se numeşte ”Managementul protecţiei infrastructurii critice”, are 313 pagini şi a fost publicată fără bibliografie şi anexe.

În ultima declaraţie de avere, Onţanu şi-a trecut un teren moştenit în Voluntari, o casă în aceeaşi localitate, bijuterii şi obiecte de artă cu valoare între 15 şi 25.000 de euro. La categoria bunuri înstrăinate, primarul a consemnat că a donat o clădire fiicei sale, Laura Cristina Onţanu.

Primarul Onţanu a declarat şi două împrumuturi pe care le-a contractat, în 2005, unul de la bancă, de 77.000 de lei, şi altul de la o persoană fizică, în valoare de 35.000 de euro. 

La capitolul venituri, Onţanu şi soţia au declarat salarii anuale de 54.000 de lei şi pensii de 30.000 de lei.

Elogii pentru Gabriel Oprea

Senatorul UNPR Ion Toma l-a elogiat, în discursul ţinut în faţa Congresului, şi pe Gabriel Oprea. ”Nu aş fi fost astăzi în faţa dumneavoastră dacă nu ar fi fost Gabriel Oprea, omul care avut puterea de a crede că un grup de oameni poate schimba politica româneacă. Îi mulţumesc lui Gabriel Oprea”, a declarat Toma. El a arătat că UNPR este un partid aparte, pentru că este un partid progresist, care priveşte spre viitor. ”Ştiu, trecem toţi printr-o periodă grea, ne-au plecat o serie de colegi, mă întristează acest lucru, dar ne-au venit şi foarte mulţi colegi (...) Nu e uşor, e o luptă grea, dar sunt convins că vom învinge. Viitorul acestui partid nu e nici în stânga, nici în dreapta, ci în faţa noastră. Dacă avem curajul să mergem înainte, vom avea succes în alegeri”, a precizat Toma.

Senatorul UNPR s-a referit şi la alegerile locale. ”Avem o teamă de ce se va întâmpla la alegeri. Am rugămintea să rezistaţi, să vă gândiţi dacă facem tot ce trebuie pentru UNPR”, a afirmat el, precizând că progresiştii trebuie să facă trei lucruri în perioada următoare: să se organizeze mai bine ca oricând, să fie mai transparenţi şi să fie mai aproape unul de celălat. ”UNPR este un partid puternic. Vom face o surpriză fumoasă la alegerile locale”, a spus Ion Toma. El şi-a încheiat discursul cu un citat: ”Victoria nu e finală, eşecul nu e fatal, curajul de a continua contează cu adevărat”.

Uniunea Naţională pentru Progresul României îşi alege sâmbătă un nou lider în cadrul Conferinţei Naţionale, ale cărei lucrări au început la ora 11, pentru funcţia de preşedinte fiind depuse trei candidaturi: deputatul Valeriu Steriu şi senatorii Iulian Cristache şi Ioan Iovescu. 

La Conferinţa Naţională a UNPR participă aproximativ 450 de delegaţi din toată ţara care îşi vor alege noul preşedinte. Potrivit unor surse politice, cele mai mari şanse pentru a ocupa funcţia de lider al formaţiunii le are Valeriu Steriu, care şi-a depus candidatura la recomandarea fostului lider, Gabriel Oprea, acesta nefiind prezent la lucrările Conferinţei.

Înfiinţat în 2010, UNPR va avea începând de sâmbătă al treilea preşedinte, după Marian Sârbu şi Gabriel Oprea.

Potrivit unor surse din UNPR, Gabriel Oprea ar putea primi sâmbătă o funcţie onorifică, de preşedinte fondator al partidului, însă pentru ca acest lucru să se întâmple va fi modificat Statutul deoarece actuala formă nu prevede nicio asemenea funcţie.

Pe 3 martie Gabriel Oprea a demisionat din funcţia de preşedinte al UNPR, pe motiv că nu doreşte ca discuţiile legate de dosarele sale penale să afecteze partidul în an electoral. De atunci, interimatul la şefia formaţiunii a fost asigurat de către Neculai Onţanu, care a negociat cu liderul PSD, Liviu Dragnea, protocolul de colaborare dintre cele două formaţiuni la alegerile locale la nivelul Capitalei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.