Uniunea Naţională pentru Progresul României îşi alege sâmbătă un nou lider în cadrul Conferinţei Naţionale, ale cărei lucrări au început la ora 11, pentru funcţia de preşedinte fiind depuse trei candidaturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru funcţia de preşedinte al UNPR şi-au depus candidatura trei parlamentari: deputatul Valeriu Steriu şi senatorii Iulian Cristache şi Ioan Iovescu. 

La Conferinţa Naţională a UNPR participă aproximativ 450 de delegaţi din toată ţara care îşi vor alege noul preşedinte. Potrivit unor surse politice, cele mai mari şanse pentru a ocupa funcţia de lider al formaţiunii le are Valeriu Steriu, care şi-a depus candidatura la recomandarea fostului lider, Gabriel Oprea, acesta nefiind prezent la lucrările Conferinţei.

Înfiinţat în 2010, UNPR va avea începând de sâmbătă al treilea preşedinte, după Marian Sârbu şi Gabriel Oprea.

Potrivit unor surse din UNPR, Gabriel Oprea ar putea primi sâmbătă o funcţie onorifică, de preşedinte fondator al partidului, însă pentru ca acest lucru să se întâmple va fi modificat Statutul deoarece actuala formă nu prevede nicio asemenea funcţie.

Pe 3 martie Gabriel Oprea a demisionat din funcţia de preşedinte al UNPR, pe motiv că nu doreşte ca discuţiile legate de dosarele sale penale să afecteze partidul în an electoral. De atunci, interimatul la şefia formaţiunii a fost asigurat de către Neculai Onţanu, care a negociat cu liderul PSD, Liviu Dragnea, protocolul de colaborare dintre cele două formaţiuni la alegerile locale la nivelul Capitalei.

Potrivit înţelegerii, PSD trebuia să îl susţină pe Neculai Onţanu pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 2, iar UNPR ar fi urmat să susţină candidaţii social-democraţi la Primăria Generală, dar şi la sectoarele 1 şi 6. Joi seară, după ce DNA l-a reţinut pe Onţanu, social-democraţii au anunţat că îşi vor desemna candidat şi la Sectorul 2, care să fie susţinut şi de progresişti.

După demisia lui Gabriel Oprea din fruntea partidului, opt parlamentari au demisionat din UNPR, şapte dintre ei afiliindu-se grupului parlamentar PSD, iar unul s-a înscris în PMP. Surse din UNPR au declarat pentru News.ro că se aşteaptă ca mai mulţi parlamentari, mai ales cei care au fost în PPDD,  să părăsească partidul. 

UNPR a fost înfiinţat în 2010, iar la finalul anului 2011 a fuzionat prin absorbţie cu Partidul Iniţitiva Naţională. În 2012, UNPR a votat alături de USL moţiunea de cenzură prin care a fost înlăturat Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu. La alegerile parlamentare din acelaşi an, progresiştii au câştigat, pe listele USL, zece locuri de deputaţi şi cinci de senatori. În iunie 2015, UNPR a fuzionat prin absorbţie cu PPDD. 

Acum, UNPR are 58 de parlamentari, din care 19 de senatori şi 39 de deputaţi. Din această sesiune parlamentară, UNPR are grupuri parlamentare distincte de cele ale PSD.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.