Şeful Cancelariei premierului, Dragoş Tudorache, care este şi ministru interimar al Comunicaţiilor, a comentat luni, într-o discuţie cu jurnaliştii, acuzaţiile făcute de organizaţia neguvernamentală APADOR-CH la adresa unui proiect cu fonduri europene pe care vrea să îl implementeze SRI, afirmând că serviciul de informaţii avea proiectul pregătit şi că analiza autorităţii de management a fost pozitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni, APADOR-CH, împreună cu alte trei organizaţii neguvernamentale, a trimis o scrisoare deschisă Comisiei Europene, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Comunicaţiilor, premierului, comisiei de control al SRI şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), exprimându-şi îngrijorarea cu privire la un proiect al SRI.

Potrivit APADOR-CH, proiectul numit „SII Analytics” câştigat de SRI pe fonduri europene presupune achiziţionarea de software şi hardware de 25 de milioane de euro pentru „consolidare şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice”.

"Proiectul (...) are un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României – un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetăţeneşti sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale", susţine APADOR-CH.

În replică, Dragoş Tudorache, care a vorbit în calitate de ministru interimar al Comunicaţiilor, afirmă că SRI a respectat toate procedurile legale şi urmează să vină cu explicaţii. 

"Am văzut scrisoarea APADOR-CH. Am discutat şi cu colegii de la Ministerul Fondurilor Europene. Am înţeles că colegii de la SRI vor ieşi cu explicaţii tehnice pentru acele obiective şi rezultatele aşteptate de la acest proiect, pentru a lămuri ceea ce, de fapt, acest proiect face sau nu face. SRI a aplicat pe această schemă de finanţare către autoritatea de management de la MFE ca orice altă instituţie publică eligibilă pe acea axă de finanţare", a spus Tudorache. 

Proiectul a fost analizat de autoritatea de management ca orice alt proiect pe fonduri europene. 

"A fost prima instituţie, de fapt, care a avut un proiect pregătit şi care a fost supus autorităţii de management pentru analiză. Analiza a fost pozitivă, practic toate criteriile din ghid erau îndeplinite, motiv pentru care proiectul a fost acceptat la finanţare", a menţionat Tudorache. 

Serviciul Român de Informaţii urmează să dea detalii legate de proiect.

"Din câte am înţeles din discuţiile avute azi dimineaţă, SRI va ieşi cu explicaţie punctual a obiectivelor şi rezultatului acestui proiect, tocmai pentru a se vedea ceea ce, de fapt, intenţionează prin acest proiect", a mai spus şeful Cancelariei.

Printre altele, APADOR-CH acuză că, prin acest proiect, orice cetăţean -  inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori - ar putea avea o fişă „de bună purtare”, constituită din informaţii adunate din toate bazele de date guvernamentale, iar fişele pot fi folosite în scopuri nelimitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.