Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) consideră că modificarea legislativă prin care persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate, conflict de interese, sau cu averi nejustificate vor putea ocupa orice altă funcţie, cu excepţia celei care a generat incidentul de integritate îi viciază activitatea şi este în contradicţie cu deciziile Curţii Constituţionale, creând posibilitatea rotirii a sute de persoane în funcţii publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorii din Comisia juridică au dat, marţi, un vot de admitere propunerii legislative care prevede că persoanele aflate în incompatibilitate, pe anumite funcţii, nu vor putea deţine aceleaşi posturi trei ani de zile, dar pot deţine alte funcţii publice, care nu au legătură cu interdicţia stabilită de ANI.

"Prin această modificare legislativă se viciază considerabil activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate prin eliminarea sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor. Mai mult, modificările la Legea nr. 176/2010 vor institui posibilitatea rotirii în funcţiile publice a sute de persoane care intră sub incidenţa interdicţiei de a ocupa o funcţie eligibilă pe o perioadă de trei ani, ca urmare a stării de incompatibilitate sau de conflict de interese", se arată într-un comunicat al ANI.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Spre exemplu, o persoană care a încălcat regimul incompatibilităţilor în exercitarea calităţii de ales local ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului, avertizează ANI.

De asemenea, ANI consideră că această modificare se află în contradicţie cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 418/2014 în care se arată că „a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii şi aplicabilităţii sancţiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept”.

Agenţia Naţională de Integritate subliniază că "legislaţia privind regimul incompatibilităţilor are menirea de a sancţiona orice abatere în procesul decizional administrativ a cărei principală menire este de a asigura protejarea interesului public, însăşi raţiunea legiuitorului a fost aceea de a sancţiona orice atitudini potrivnice legislaţiei în vigoare, în ideea în care cei care aduc atingere interesului public, să fie privaţi de a mai ocupa funcţii publice, tocmai pentru a preveni recidiva şi situaţiile în care interesul public continuă să nu fie respectat de către cel care a fost declarat în stare de incompatibilitate".

ANI apreciază şi că propunerea legislativă îi afectează grav "capabilitatea" de a duce la îndeplinire angajamentele asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.