Deputatul PNL Gabriel Andronache, membru în Comisia juridică, a declarat marţi, la Parlament, referitor la proiectul de lege pentru modificarea articolelor 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, că infracţiunea de conflict de interese este golită de conţinut, motiv pentru care deputaţii PNL vor vota, în plen, împotriva actului normativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În opinia PNL retransmiterea la comisie a acestui proiect de lege a fost făcută degeaba, pentru că proiectul are aproximativ acelaşi conţinut. Este în mod evident o diferenţă fundamentală între forma promovată de ministrul Justiţiei şi ceea ce majoritatea parlamentară promovează în Parlament”, a afirmat Gabriel Andronache.

Deputatul liberal a susţinut că infracţiunea de conflict de interese este „golită de conţinut”.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

„Aşa cum arată acum conflictul de interese, prin raportul care este transmis plenului, infracţiunea este golită de conţinut. Alineatul 1 e contrazis de alineatul 2. O astfel de soluţie legislativă nu poate fi susţinută. Vom vota împotrivă şi la plen, ca şi în comisie”, a completat el.

Întrebat dacă singura situaţie de conflict de interese care poate fi clar demonstrată potrivit acestei legi este aceea referitoare la angajarea rudelor la cabinetele parlamentare, Gabriel Andronache a răspuns afirmativ. „Da, din nefericire”, a conchis deputatul PNL. 

Camera Deputaţilor a decis, pe 11 aprilie, cu 135 de voturi "pentru”, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului de lege pentru modificarea articolelor 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Solicitarea a fost făcută de viceliderul deputaţilor PSD Ioan Munteanu, pentru "a se clarifica noţiunea de prejudiciu de interes public". 

Deputaţii din Comisia juridică au dat, în urmă cu două săptămâni, un raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea articolelor 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Potrivit expunerii de motive, "se impune amendarea dispoziţiilor art. 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează: modificarea titlului art. 301 prin înlocuirea sintamei «conflictul de interese» cu sintagma «folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane»".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.