Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat joi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că din punctul lui de vedere, acest parteneriat strategic cu SUA are o mare problemă, în ceea ce priveşte dimensiunea economică, iar România a atins anul trecut, în schimburi comerciale de 4 miliarde de dolari, propunându-şi întărirea acestei agende de prosperitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem într-un an cu totul special, în iulie 1997, preşedintele Clinton a vizitat Bucureştiul şi în acel discurs celebru a anunţat includerea României în această categorie privilegiată. Această relaţie cu SUA s-a bazat în ultimii 25 de ani pe dimensiunea de securitate politică. Acest parteneriat a ajutat ca România să fie un aliat puternic”, a spus ambasadorul. 

Andrei Muraru a precizat că România a luptat împreună cu SUA, în Afganistan şi avem o prezenţă americană în România, iar întreaga comunitate euro-atlantică a văzut aceşti paşi seriosi făcuţi de România.

”Din punctul meu de vedere, acest parteneriat are o mare problemă în ceea ce priveşte dimensiunea economică. România a atins anul trecut, în schimburi comerciale. 4 miliarde de dolari. Dacă ne comparăm cu Ungaria, cu 9 milioane de locuitori (..) are schimburi anuale cu SUA de 10 miliarde. Polonia, 14 miliarde de dolari. Estimarea noastră este că suntem foarte departe de potenţialul acestui partenerat”, a declarat Andrei Muraru, precizând că îşi propune ”întărirea acestei agende de prosperitate”. 

”Este foarte mult loc de mai bine şi de mai mult şi cred că sunt foarte multe dimensiuni ale acestei agende, energia este un domeniu care ne preocupă şi am făcut paşi serioşi. Credem că există foarte mult loc în domeniul tehnologiilor informaţiei, cyber”, a afirmat Muraru.

Ambasadorul României în SUA a precizat că acele companii care au îngheţat operaţiuni în Rusia sau se pregătesc să părăsească de tot aceast piaţă, vor trebui să găseasc un stat apropiat şi partener cu SUA unde să se relocheze, fiind o piaţă uriaşă, o întreagă regiune pe care aceste entităţi o deserveau. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.