Senatorul PNL Alina Gorghiu cere demisia ministrului Justiţiei Tudorel Toader, după dezbaterea din plenul Senatului, unde Toader a avut ”o prezenţă jenantă” şi nu a răspuns la întrebări. Gorghiu spune că ministrul Justiţiei a subliniat greşit că recomandările GRECO nu sunt obligatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ieri a fost dezbaterea în plenul Senatului referitor la legile justiţiei şi la grupul GRECO. A fost o prezenţă jenantă a ministrului, nu a răspuns la niciuna dintre întrebări. Azi avem foarte clar explicaţia. Ieri a spus că refuză expertiza internaţională, că nu va aştepta avizul Comisiei de la Veneţia, că nu pune în aplicare recomandările GRECO pentru că nu sunt obligatorii recomandările. Ce să vezi? Trecând peste declaraţia domniei sale, este limpede un singur lucru: fie nu recunoaşte recomandările GRECO, fie e de rea-credinţă şi dezinformează cetăţenii României. Nu vreau să văd cum ne facem de mirul lumii în faţa Europei. Domnul Toader să îşi dea demisia din fruntea ministerului pentru că nu vreau să ne facem de râs în faţa organismelor europene. E obligatorie demisia acestui ministru”, a spus Gorghiu într-o conferinţă de presă care a avut loc la sediul PNL Timiş.

Senatorul spune că până în luna iunie a acestui an Tudorel Toader trebuie să răspundă punct cu punct recomandărilor din raportul GRECO.

”Calendarul este strâns, raportul CRECO trebuie implemnetat până în iunie. Atunci va fi sesiune de plen a statelor membre, motiv pentru care până în iunie guvernul trebuie să dea răspuns punct cu punct. Mă întreb care sunt răspunsurile, cât timp ministrul spune că e opţional acest raport care astăzi aflăm că este obligatoriu pentru fiecare stat membru. Îi aştept de urgenţă demise domului Toader”, a mai spus Gorghiu.

Tudorel Toader a fost chemat în Parlament, miercuri, de către PNL, pentru a da explicaţii privind raportul Grupului Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO). Ministrul Justiţiei a spus, la "Ora Guvernului”, că el nu poate sesiza Comisia de la Veneţia, deoarece nu are dreptul legal şi procedural să facă asta.

Grupul Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a făcut public în luna aprilie Raportul referitor la România în care îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.