Vicepreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat miercuri, într-o intervenţie la Digi24, despre amânarea în Parlament a votului pentru Toni Greblă la şefia AEP şi reluarea întregii proceduri de numire, că liberalii au înţeles îngrijorările din spaţiul public, din partea organizaţiilor non-guvernamentale legate de apartenenţa acestuia, pentru o perioadă lungă de timp, la PSD şi şi-au manifestat în interiorul coaliţiei dorinţa ca la conducerea AEP să fie o persoană care nu are legătură cu partidele politice, ci un profesionist.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În momentul în care PSD a desemnat un reprezentant apropiat de PSD, fost membru PSD şi cu un istoric care s-a contopit, în mare parte, cu PSD. Au fost discuţii la nivelul societăţii, aţi văzut că au reacţionat organizaţiile non-guvernamentale, au fost foarte multe articole de presă care au ridicat această temere a lipsei de autonomie, de independenţă a persoanei care va conduce AEP, din două puncte de vedere existând aceste îngrijorări. O dată, din perspectiva anului 2024, care este un an cu patru tipuri de alegeri, când nu trebuie să există niciun fel de controversă cu privire la maniera în care AEP îşi exercită atribuţiile. Şi doi, gândiţi-vă că AEP are funcţia de control pe felul în care partidele politice cheltuie banii din subvenţia de la stat”, a spus Gorghiu.

Ea a precizat: ”Am înţeles îngrijorările din spaţiul public şi ne-am manifestat în interiorul coaliţiei dorinţa de a fi la conducerea AEP mai degrabă o persoană care nu are legărură cu partidele politice, un profesionist în domeniul dreptului electoral, un om care să facă faţă cu brio acestei funcţii”.

Gorghiu a mai spus că Toni greblă a fost achitat în instanţă, însă face afirmaţii cu privire la controversele din spaţiul public legate de apropierea sa, apartenenţa sa, în anumite perioade de timp, la PSD, lucru care se pare că este văzut nu tocmai bine de parte din societatea civilă”. 

”Nu cred că este un pas înapoi pe care PSD l-a făcut, sunt absolut convinsă că vom găsi, împreună, persoane foarte capabile să conducă”, a arătat Gorghiu. 

 

Conducerea Parlamentului a decis, marţi, reluarea procedurii privind alegerea preşedintelui AEP, termenul pentru depunerea de noi candidaturi fiind 17 martie, iar votul urmând să fie dat pe 24 martie. Potrivit unor surse parlamentare, PNL nu îl vrea pe Toni Greblă la şefia Autorităţii Electorale Permanente şi nu este de acord nici cu faptul că Mituleţu Buică, fostul preşedinte, a rămas secretar general în cadrul Autorităţii. O discuţie pe acest subiect urmează să aibă loc în şedinţa coaliţiei.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.