Deputatul Alexandru Kocsis (Forţa Dreptei) susţine că PNL a trădat încă un angajament din campania electorală, după ce liberalii au respins, marţi, la vot în Camera Deputaţilor, alături de PSD şi UDMR, proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alexandru Kocsis a scris pe Facebook că a trăit marţi un nou episod din "filmul trădării PNL", după ce în Camera Deputaţilor a picat la vot proiectul privind revenirea la formula alegerii în două tururi pentru primari. 

"PNL a trădat încă un angajament din campania electorală, deşi în forurile de conducere ale partidului fusese votată o decizie de susţinere a alegerii primarilor în două tururi. Decizia respectivă a fost votată ȋn perioada când PNL era condus de Ludovic Orban şi nu a fost schimbată niciodată de conducerile care au urmat", susţine deputatul de Iaşi, Alexandru Kocsis. 

El aminteşte că în anul 2017 PNL a depus un proiect de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi şi că argumentele de atunci, privind reprezentativitatea primarilor, este valabilă şi astăzi. 

"Alegerea primarilor în două tururi înseamnă respectarea voinţei majorităţii, în timp ce alegerea primarilor într-un singur tur înseamnă ca o minoritate să decidă în locul majorităţii cine va fi administratorul comunităţii ȋn următorii patru ani. Efectele alegerilor ȋntr-un singur tur s-au văzut foarte bine şi la alegerile locale din anul 2020. O treime dintre primari au fost aleşi cu mai puţin de 50 la sută din voturile valabil exprimate, iar unii dintre aceştia au fost aleşi cu procente între 20 la sută şi 29 la sută din totalul celor prezenţi la vot, ceea ce ȋn unele comunităţi poate ȋnsemna chiar mai puţin de 10 la sută din totalul populaţiei cu drept de vot, ceea este total aberant şi nereprezentativ", a explicat deputatul Alexandru Kocsis. 

Totodată, parlamentarul Forţei Dreptei a precizat că proiectul cu două tururi la primari a fost depus încă din 2017 de către PNL, dar că a fost respins la Senat în acelaşi an. 

Alexandru Kocsis susţine că în anul 2000, Ludovic Orban, în perioada când era premier PNL, a încercat deblocarea situaţiei, angajându-şi răspunderea pe un proiect de lege de revenire la alegerile ȋn două tururi pentru primari. "PSD a depus o moţiune de cenzură, iar votarea acesteia de către Parlament a dus la demiterea Guvernului condus de Ludovic Orban. Aşa se duceau luptele ȋntre PNL şi PSD ȋn acea perioadă. Astăzi, PNL este doar o umbră a acelui partid, un trofeu pus ȋn vitrina PSD". 

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Este vorba de un proiect depus în 2015 şi care a rămas blocat în comisii, la Camera Deputaţilor, timp de şapte ani. 

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.