USR Alba-Iulia acuză PNL că a montat panouri stradale de mari dimensiuni pe care sunt prezentate proiectele finalizate ale Primăriei Alba Iulia, dar este folosit sloganul electoral al candidatului PNL la funcţia de primar, actualul viceprimar, deşi nu este utilizat numele acestuia. Biroul Electoral Judeţean a stabilit că materialele sunt electorale şi dezavantajează ceilalţi candidaţi şi a dispus îndepărtarea acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BEJ Alba a anunţat, marţi, că a admis definitiv plângerea pe care USR Alba a formulat-o în legătură cu amplasarea de afişe neconforme de către PNL, prin Primăria Municipiului Alba Iulia, şi a cerut îndepărtarea acestora de îndată.

”Analizând  fotografiile ataşate plângerii a constatat că pe raza municipiului Alba Iulia au fost afişate, începând cu data de 05.08.2020, cu puţin timp înainte de începerea campaniei electorale, pe mai multe panouri de informare şi publicitate stradală, materiale de dimensiuni mari, ce prezintă în mod preponderent proiecte de lucrări publice pe termen scurt şi mediu ale Primăriei Municipiului Alba Iulia, fiecare afiş conţinând şi sintagma #CreştemAlbaIulia. S-a reţinut, cu privire la sintagma #CreştemAlbaIulia, că este folosită în cuprinsul afişelor din precampanie ale candidatului PNL pentru funcţia de primar al Municipiului Alba Iulia, domnul Voicu Paul, actualul viceprimar cu atribuţii de primar al Municipiului Alba Iulia, sintagma #CreştemAlbaIulia continuând să fie folosită şi în campania electorală pentru promovarea candidatului Voicu Paul în mijloace mass media şi în mediul online”, a transmis BEJ Alba.

BEJ a  mai stabilit că afişele montate pe panourile de informare şi publicitate stradală în discuţie nu au dimensiunilelegale şi, în mod evident, nu sunt amplasate în locurile stabilite, conform art. 79 alin. 1 din Legea nr. 115/2015.

”BEC nr.1 Alba Iulia a apreciat că, având în vedere grafica, conţinutul acestora şi momentul amplasării, afişele menţionate nu pot fi considerate ca simple mesaje de interes public, ci au drept scop realizarea de către potenţialii alegători a unei asocieri implicite între proiectele prezentate şi candidatul Voicu Paul, candidat la funcţia de primar din partea Partidului Naţional Liberal şi, chiar dacă publicitatea electorală realizată este una indirectă, aceasta este de natura evidenţei, în condiţiile în care, asocierea dintre sintagma #CreştemAlbaIulia şi candidatul Voicu Paul este fără echivoc, iar prin acest aspect, coroborat cu esenţa mesajelor de pe panourile publicitare, se transmite un mesaj electoral clar. S-a reţinut că, deşi se încearcă acreditarea ideii că acestea ar conţine exclusiv mesaje de interes public privind proiectele investiţionale, momentul în care acestea au fost amplasate, sintagma #CreştemAlbaIulia folosită, conduc la concluzia că, în fapt, afişele reprezintă materiale electorale, având drept scop promovarea candidatului PNL la funcţia de primar al Municipiului Alba Iulia, condiţii în care, ceilalţi competitori electorali se situează în dezavantaj, iar influenţarea opţiunii de vot prin mijloace care contravin regulilor de desfăşurare a campaniei electorale nu poate fi acceptată”, mai arată BEJ Alba.

BEJ face referire la ”eludarea legislaţiei cu privire la desfăşurarea campaniei electorale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.