Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a venit cu o serie de precizări, după ce USR a solicitat liderilor PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, să îl demită pe şeful AEP Cristian Buică. Astfel, referitor la trimiterea în judecată a acestuia, instituţia precizează că Tribunalul Bucureşti s-a pronunţat prin hotărâre definitivă care anulează ordonanţa de efectuarea în continuare a urmării penale a lui Buică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„I. În ceea ce priveşte trimiterea în judecată a preşedintelui AEP, Tribunalul Bucureşti s-a pronunţat prin încheierea definitivă nr. 141/CP/07.06.2022 care anulează ordonanţa de efectuare în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii MITULEŢU-BUICĂ CONSTANTIN-FLORIN şi ANDREESCU CRISTIAN, din data de 11.03.2021, precum şi a tuturor actelor procesuale subsecvente acesteia, inclusiv a ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţi. În consecinţă, constată neregularitatea actului de sesizare – rechizitoriul din data de 22.11.2021 în dosarul de urmărire penală nr. 12607/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti. (…) În temeiul dispoziţiilor art. 347 din Codul de procedură penală raportat la art. 346 alin. (3) lit. a) din Codul de procedură penală dispune restituirea cauzei la parchet.

Informaţiile privind dosarul pot fi consultate pe Portalul instanţelor de judecată, accesând următorul link: https://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000693646&id_inst=3

II. Referitor la actualizarea şi modernizarea Sistemului Informatic Registrul Electoral (SIRE), precizăm că sumele necesare pentru actualizarea şi modernizarea facilităţilor operaţionale ale acestui sistem informatic au fost solicitate Guvernului în anul 2019 pentru anul 2020, precum şi în anul 2020 pentru anul 2021, însă nu au fost aprobate, şi doar actualul Guvern a aprobat punerea la dispoziţia Autorităţii Electorale Permanente a sumelor necesare acestui proiect.

Licitaţia deschisă privind modernizarea SIRE este publică şi are toate avizele prevăzute de legislaţia în vigoare.

Anunţul de participare a fost trimis spre publicare în suplimentul Jurnalului Oficial al Uniunii Europene (JO/S), fiind disponibil în baza de date TED (Tenders Electronic Daily), la următorul link: https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:537297-2022:TEXT:RO:HTML

Caietul de sarcini a fost publicat în SICAP ca anexă la anunţul de participare cu numărul CN1047662 şi poate fi vizualizat şi descărcat de orice persoană interesată accesând următorul link: https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100157013

III. Cu privire la dosarul aflat pe rolul instanţelor de judecată având ca obiect anularea Ordinului nr. 93/04.03.2019 privind reîncadrarea domnului Toma-Bogdan Costreie în funcţia publică de execuţie de consilier parlamentar în cadrul Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, Curtea de Apel Bucureşti a reţinut, rejudecând, obligarea AEP la plata către domnul Toma-Bogdan Costreie a despăgubirilor egale cu salariile indexate, majorate şi recalculate, şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, de la data emiterii ordinului contestat, nr. 93/4.03.2019, până la data de 8.04.2019, respectiv data la care au încetat raporturile de serviciu prin acordul părţilor, la solicitarea domnului Costreie.

Informaţii cu privire la acest dosar pot fi consultate pe Portalul instanţelor de judecată, accesând următorul link: https://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000407624&id_inst=2

IV. În ceea ce priveşte titlul de doctor, domnul Constantin-Florin Mituleţu-Buică a formulat cerere de chemare în judecată a Ministerului Educaţiei, a Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării şi a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, având ca obiect anularea Ordinului nr. 4415/19.07.2021 prin care i-a fost retras titlul de doctor. Curtea de Apel Bucureşti a acordat termen pentru data de 7.11.2022, cu solicitarea adresată Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare de a depune la dosar teza de doctorat a domnului Constantin-Florin Mituleţu-Buică şi raportul de verificare de similitudine după scanarea antiplagiat din dosarul de doctorat din anul 2016, în copie în conformitate cu originalul, sub sancţiunea amenzii judiciare.

Informaţii cu privire la acest dosar pot fi consultate pe Portalul instanţelor de judecată, accesând următorul link: https://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000403028&id_inst=2

V. Reamintim, totodată, că, urmare a agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, preşedintele AEP, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), a fost primul care a solicitat excluderea sau suspendarea Comisiei Electorale Centrale a Federaţiei Ruse şi a Comisiei Centrale pentru Alegeri şi Organizarea de Referendumuri din Republica Belarus din ACEEEO, organizaţie internaţională cu profil electoral. În contextul neîntrunirii cvorumului pentru excluderea sau suspendarea organismelor de management electoral din Federaţia Rusӑ şi Belarus, la iniţiativa preşedintelui AEP, Comitetul Executiv a propus Adunӑrii Generale dizolvarea Asociaţiei. Decizia unanimӑ de dizolvare a ACEEEO a fost adoptată la data de 11 martie 2022. Comunicatele de presă emise pe această temă pot fi consultate la următoarele linkuri: https://bit.ly/3rNKQ4p, https://bit.ly/3TfuDAy, https://bit.ly/3Sdb5fr ”, arată comunicatul de presă al AEP.

Mai mult decât atât, tot la propunerea preşedintelui AEP, în cadrul următorului Comitet Executiv al Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB), se va pune în discuţie excluderea Comisiei Electorale Centrale a Federaţiei Ruse şi a Comisiei Centrale pentru Alegeri şi Organizarea de Referendumuri din Republica Belarus şi din această organizaţie internaţională, mai indică sursa citată.

Instituţia mai subliniază că, de la preluarea funcţiei de către actualul preşedinte, AEP a efectuat controale asupra modului de utilizare a subvenţiei de la bugetul de stat pentru toate partidele politice beneficiare, iar ca urmare a constatărilor, sesizărilor sau autosesizărilor cu privire la suspiciunea săvârşirii unor fapte de natură penală referitoare la modul de cheltuire a subvenţiilor a sesizat organele penale competente.

Autoritatea mai atrage atenţia că „aceste declaraţii politice care denaturează realitatea, încearcă să discrediteze atât activitatea preşedintelui AEP, cât şi a autorităţii, să anuleze eforturile reale ale instituţiei de consolidare a alegerilor democratice şi să submineze încrederea în integritatea proceselor electorale, reprezentând, în esenţă, un atac la adresa democraţiei din România”.

USR a cerut preşedinţilor PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, să nu îl mai protejeze pe şeful AEP, trimis în judecată în decembrie 2021, şi să înceapă procedurile de demitere a lui Constantin Mituleţu-Buică. „Menţinerea acestuia în funcţie ridică semne de întrebare cu privire la buna şi corecta desfăşurare a alegerilor din 2024 şi, implicit, reprezintă un risc pentru democraţia românească”, mai arată comunicatul de presă al partidului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.