Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că a adoptat joi Hotărârea 29/2020 prin care a fost aprobată implementarea soluţiei tehnice de blockchain în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) şi în Sistemul informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării (SICPV). Acţiunea a fost făcută la propunerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în vederea creşterii rezilienţei sistemului electoral românesc, precum şi a încrederii alegătorilor şi competitorilor electorali în integritatea datelor şi informaţiilor înregistrate în cele două sisteme informatice administrate de AEP cu sprijinul STS, mai transmite instituţia, într-un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astfel, prin implementarea soluţiei tehnice de blockchain, informaţiile vor fi înregistrate în timp real, în clar şi de tip HASH (amprenta digitală a datelor) şi vor fi făcute publice la adresa https://voting.roaep.ro, ceea ce va permite verificarea în timp real sau ulterioară a integrităţii datelor relevante înregistrate în SIMPV, precum şi în SICPV”, potrivit comunicatului de presă emis vineri de AEP..

Sursa citată mai spune că implementarea efectivă a soluţiei tehnice de blockchain în SIMPV şi SICPV va fi realizată de STS împreună cu AEP, iar aplicaţia propusă pentru vizualizarea blockchain-ului va conţine:

„- pagina de gardă disponibilă la adresa https://voting.roaep.ro, care va prezenta lista ultimelor blocuri, un grafic al încărcării cu date al blocurilor şi un instantaneu al informaţilor aflate în zona-tampon înainte de a fi închise într-un bloc;

- o pagină cu detaliile unui bloc şi lista tranzacţiilor incluse în acesta;

- o pagină cu detaliile aferente unei tranzacţii;

- o pagina cu diferite hărţi prezentând în timp real activitatea”.

De asemenea, informaţiile închise în blockchain vor putea fi accesate de public şi cu ajutorul unor servicii web de tip REST (interfaţă API) ce vor returna informaţii despre blocuri, dar şi informaţii aferente tranzacţiilor dintr-un bloc.

AEP mai precizează că introducerea soluţiilor tehnologice moderne în procesul electoral, printre care se află şi tehnologia blockchain, reprezintă încă un pas în procesul de informatizare a proceselor electorale şi, de ce nu, spre votul electronic. Hotărârea Autorităţii prin care este aprobată implementarea acestei tehnologii blockchain a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.