Ministrul desemnat al Dezvoltării, Adrian Veştea, a anunţat, miercuri seară, că este adeptul regionalizării, fiind de acord cu comasarea anumitor primării sau judeţe. Veştea a precizat, însă, că procesul nu se poate face peste noapte, cu siguranţă nu până la alegerile de anul viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adrian Veştea a fost întrebat, miercuri, la Digi 24, despre regionalizare.

“Ceea ce consider de cuviinţă este de a comasa anumite UAT-uri sau judeţe, în aşa fel încât a avea o capacitate administrativă mult mai bună, de a avea posibilitatea de a asigura funcţionarea acestor UAT-uri şi de a gândi proiecte strategice pe termen lung”, a declarat ministrul desemnat al Dezvoltării.

Acesta a precizat, însă, că procesul nu se poate face peste noapte.

”Regionalizarea nu se poate face peste noapte. Sunt adeptul acestei regionalizări, nu cred că se poate face de astăzi până anul viitor. Este aproape imposibil să se facă înainte de alegeri. Se pot gândi strategii în situaţia în care coaliţia de guvernare va avea un astfel de obiectiv, cu siguranţă voi aduce tot aportul şi toată pregătirea pe care o am, în aşa fel încât să gândim şi să creăm premisele ca în viitorul mandat să existe o astfel de perspectivă”, a mai declarat Adrian Veştea.

Potrivit acestuia, ”este destul de greu de a face astăzi o reorganizare administrativ-teritorială”.

”Polonia este un model de succes, dar în Franţa au făcut numeroase referendumuri şi nu s-a găsit soluţia prin care să se poată comasa anumite unităţi administrativ-teritoriale”, a afirmat ministrul desemnat al Dezvoltării.

El a precizat că, într-o primă etapă, şase judeţe se pot comasa în două regiuni.

“În prezent, sunt în derulare foarte multe proiecte care sunt pe fonduri europene, există Agenţii de Dezvoltare Regională la nivelul fiecărei regiuni (...) Am spus că s-ar putea, la nivelul fiecărei regiuni, să se poată comasa un număr de judeţe într-o primă etapă. Dacă – şi am dat exemplul Regiunii Centru – din şase judeţe se vor comasa în două regiuni cred că este un pas important înainte pentru a eficientiza”, a explicat Adrian Veştea.

El a mai afirmat că, prin această regionalizare, se vor crea foarte multe nemulţumiri, în special în rândul aleşilor locali, dar a explicat că “este o responsabilitate pe care la un moment dat ar trebui să şi-o asume România în aşa fel încât să avem un sistem administrativ mult mai eficient, mult mai funcţional”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.