Preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat, joi, după audierea lui Eduard Hellvig şi Carmen Dan, că, la acest moment, între SRI şi MAI există o colaborare „foarte bună” şi un schimb de informaţii care sunt utile din perspectiva atribuţiilor acestora, chiar dacă comunicarea dintre cele două instituţii a fost „insuficientă” în prima parte a evenimentelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am putut constata că între cele două instituţii, SRI şi MAI, la acest moment există o colaborare foarte bună şi un schimb de informaţii care sunt utile din perspectiva atribuţiilor celor două autorităţi. Această comunicare are la momentul acesta intensitate maximă, se derulează la nivelul conducerii în baza unor protocoale existente din anii anteriori. Am ajuns la concluzia că aceste protocoale trebuiesc îmbunătăţite pentru a da mai multă consistenţă activităţii celor două autorităţi”, a afirmat Adrian Ţuţuianu.

El a mai spus că „avem de-a face cu o percepţie publică care nu coincide cu realitatea colaborării dintre cele două instituţii”.

„Această percepţie a fost generată mai degrabă de declaraţiile făcute în spaţiul public de persoane care au autoritatea funcţiilor pe care le ocupă din care ar fi rezultat că MAI nu ar fi gestionat corespunzător evenimentele, în special în data de 1 februarie”, a completat senatorul PSD.

Ţuţuianu a ţinut să precizeze că toţi membrii Comisiei au fost de acord cu faptul că activitatea MAI s-a desfăşurat „în limitele legii”.

„Toţi membrii Comisiei de control parlamentar au fost de acord că activitatea MAI s-a desfăşurat în limitele legii, că ea a fost coordonată eficient de toate structurile de conducere, că s-a reuşit izolarea elementelor violente din Piaţă şi asigurarea unor condiţii normale de desfăşurare a protetelor fără a fi afectată integritatea vreunei persoane, afectate bunuri, drepturi şi libertăţi cetăţeneşti”, a subliniat preşedintele Comisiei de control al SRI.

Eduard Hellvig (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
Eduard Hellvig (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

Adrian Ţuţuianu a mai afirmat că SRI şi-a îndeplinit atribuţiile care vizează acţiunile unor persoane „cu activităţi extremiste”.

„Din dezbateri a rezultat că SRI şi-a îndeplinit atribuţiile care vizează acţiunile unor persoane cu activităţi extremiste şi au fost transmise informări beneficiarilor de informaţii începând cu data de 2 februarie pe aceste subiecte. Nu sunt elemente care să ne arate că ar fi fost afectate din aceste activităţi unitatea, integritatea teritorială a României sau activităţi care să afecteze statul român care se circumscriu ideii de securitate naţională”, a subliniat el.

Chestionat dacă a fost o comunicare „defectuoasă” între SRI şi MAI, Adrian Ţuţuianu a răspuns: „Apreciez că a fost o comunicare, să spunem, insuficientă cel puţin în prima parte între MAI şi SRI”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.