Dacian Cioloş a semnat, miercuri, decizia prin care fostul ministru al Educaţiei, Adrian Curaj este numit Înalt Reprezentant al primului-ministru pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe ştiinţă, inovare şi antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

”Domnul Adrian Curaj exercită o funcţie onorifică şi neremunerată”, se arată în decizie.

Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics este proiectul european de instalare a laserului de mare putere de la Măgurele, unde se va face cercetare în domeniul fizicii fundamentale, fizicii nucleare şi astrofizicii.

ELI (Extrem-Light-Infrastructure) este un proiect european însuşit la nivelul UE şi susţinut de Comisia Europeană, la care au participat 40 de instituţii de cercetare şi învăţământ din 13 ţări europene. Acest proiect va fi cea mai avansată infrastructură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristice extreme. 

În 21 noiembrie 2008, România şi-a prezentat candidatura pentru construirea ELI la Măgurele – Ilfov, iar Comitetul director al proiectului a hotărât şi validat construirea ELI în Cehia, România şi Ungaria, care vor avea între componentele de bază laseri care emit pulsuri ultrascurte de foarte mare putere. Centrul de la Măgurele va avea în plus un instrument care va furniza radiaţie fotonică (gama) cu caracteristici unice referitoare la energie, strălucire şi lărgime de bandă. Construirea celor trei centre se realizează din fonduri structurale, conform Deciziilor de finanţare aprobate de Comisia Europeană.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.