Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a afirmat, miercuri, după şedinţa Executivului, despre amânarea ratelor la credite, că este vorba de un instrument şi nu singura soluţie, el arătând că orice amânare înseamnă că la final plăteşti mai mult indiferent de nivelul dobânzii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătul de cuvânt a afirmat că Pachetul ”Sprijin pentru România a dobândit un nou element, şi anume amânarea plăţii ratelor la bănci.

Ministrul Finanţelor a precizat că sunt chiar două elemente şi s-a referit la noul program IMM Invest Plu. El a arătat că schema de ajutor pentru COVID-19 expiră în 30 iunie. ”Am mers cu o nouă schemă, pe noul cadru temporar de sprijin pentru Ucraina, toate programele lansate trec pe acest nou cadru iar la rectificare plafoanele vor fi suplimentate”, a completat Câciu.

Despre amânarea ratelor la bănci, Adrian Câciu a spus că actul nomativ privind un moratoriu referitor la posibilitatea de amânare a ratelor este ”un instrument pentru cei care se află în dificultate, atât persoane fizice cât şi perasoane judiice, care înregistrează creşteri ale cheltuiellor cu 25%”.

Câciu a spus că moratoriul a fost avizat şi de BNR şi de Asociaţia Română a Băncilor. ”Este un instrument şi nu singura soluţie, aş vrea să precizez acest lucru. Este un instrument la îndemâna celor care chiar au o dificultate, pentru că orice amânare de rate va duce şi la obligativitatea ca aceste rate să fie plătite ulterior, cu o serie de costuri, respectiv dobânda aferentă”, a explicat ministrul Finanţelor. 

Ministrul a spus că clienţii au la dispoziţie şi alte instrumente, puse la dispoziţie de bănci, şi discutate de Guvern cu băncile sau puse la dispoziţie de bănci, în mod volunta, respectic trecerea la o dobândă fixă, trecerea de la un indicator la altul, sau refinanţări, restructurări de credite.

”Practic, prin această măsură, Guvernul încearcă să vină cu încă un instrument în sprijinul cetăţenilor şi a companiilor aflate în dificultate, din perspectiva modului în care vor evolua dobâzile în perioada următoare. Pentru 2023 ne aşteptăm la o începere de scădere a acestora”, a afirmat el.

Despre pericolele acestei amânări, Adrian Câciu a spus că este acelaşi mecanism ca cel aprobat pe vremea când era Florin Cîţu premier. El a arătat că orice amânare înseamnă că la final plăteşti mai mult indiferent de nivelul dobânzii, iar dobânzile sunt în creştere, şi a precizat că nu este singura soluţie, fiind doar pentru cei care nu mai au posibilitatea de a-şi plăti ratele la bancă. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.