Premierul Viorica Dăncilă a avut marţi, la Bruxelles, o întrevedere cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, în contextul vizitei de lucru pe care oficialul român o efectuează la Bruxelles, Viorica Dăncilă menţionând în cadrul discuţiilor că Guvernul de la Bucureşti susţine menţinerea bugetului PAC la un nivel comparabil cu cel actual. De asemenea, s-a discutat şi despre ajutorul pe care îl poate oferi UE României în urma inundaţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform unui comunicat al Guvernului, în cadrul întrevederii, premierul Dăncilă şi comisarul european Phil Hogan au abordat aspecte prioritare ale agendei europene, cu accent pe demersurile în derulare la nivelul Uniunii Europene pe dimensiunea politicii agricole comune. De asemenea, au fost abordate aspecte privind stadiul pregătirilor pentru exercitarea de către România, începând cu 1 ianuarie 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Premierul Viorica Dăncilă a arătat că unul dintre obiectivele majore ale României, în calitate de viitoare Preşedinţie a Consiliului UE, va fi acela de a se asigura că politicile Uniunii Europene se raportează în permanenţă la principiul coeziunii, ca valoare comună a UE. Din această perspectivă, România va depune toate eforturile pentru avansarea procesului de negociere şi adoptarea, în timp util, în funcţie şi de sprijinul celorlalte state membre ale Uniunii, a propunerilor privind Cadrul Financial Multianual 2021-2027, se arată în comunicat.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Viorica Dăncilă a apreciat că politica agricolă comună şi-a demonstrat valoarea adăugată, reprezentând un veritabil catalizator pentru dezvoltarea economică şi socială a zonelor rurale europene, pentru menţinerea activă şi accelerată a procesului de coeziune între regiuni şi pentru asigurarea de alimente sigure, de înaltă calitate şi la preţuri accesibile cetăţenilor europeni.

În acest context, premierul român a subliniat necesitatea reflectării de o manieră adecvată a rolului major al acestei politici în nivelul alocărilor pentru politica agricolă comună în viitorul buget european. De asemenea, Dăncilă a menţionat că Guvernul de la Bucureşti susţine menţinerea bugetului PAC la un nivel comparabil cu cel actual, menţionând totodată că România apreciază bunele intenţii ale Comisiei privind simplificarea şi creşterea subsidiarităţii în aplicarea viitoarei politici agricole comune, dar şi propunerea de continuare a reducerii decalajului dintre plăţile directe ale fermierilor din diferitele state membre. Şeful Executivului a precizat că România nu este de acord cu plafonarea, care va afecta grav cele mai competitive ferme din ţara noastră, se arată în comunicat.

Cei doi oficiali au discutat şi despre propunerile Comisiei privind susţinerea, în România, a fermelor mici şi a tinerilor fermieri.

Premierul Dăncilă a subliniat, totodată, importanţa asigurării unei arhitecturi simplificate a viitoarei politici în orizontul post-2020, care să permită un nivel sporit de transparenţă, accesibilitate şi eficienţă în relaţia cu beneficiarii direcţi ai acestei politici.

Prim-ministrul a apreciat rolul pe care Comisia Europeană îl va deţine în procesul decizional european cu privire la propunerile din domeniul agriculturii şi a exprimat interesul şi deschiderea României de a continua cooperarea cu Comisia în scopul identificării, împreună cu statele membre şi cu Parlamentul European, a celor mai bune soluţii pentru agricultura europeană, pentru fermierii europeni şi, în esenţă, pentru cetăţenii europeni, ca principali beneficiari ai politicilor Uniunii.

Potrivit sursei citate, şeful Executivului a ridicat în discutie şi problemele actuale cu care se confruntă România, respectiv pesta porcina africană şi inundaţiile care afectează mai multe judeţe. Referitor la pesta porcina africană, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală a menţionat faptul că aceasta a debutat în Polonia şi că ia în considerare modalităţi de oferi ajutor ţării noastre.

În ceea ce priveşte inundaţiile, premierul României şi comisarul Phil Hogan au convenit că săptămâna viitoare se va discuta cu ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale din România, Petre Daea, despre ajutorul pe care îl poate oferi Comisia Europeană ţării noastre. Vor fi analizate efectele schimbărilor climatice asupra sectorului agricol în ansamblu, pe lângă inundaţii urmând a fi luate în considerare şi seceta care afectează alte state membre.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală a acceptat invitaţia adresată de premierul Dăncilă de a efectua, cât de curând, o vizită în România.

Viorica Dancilă se află într-o vizită de lucru la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.