Miniştrii de interne din UE au votat joi în favoarea intrării Croaţiei în Schengen de la 1 ianuarie 2023, disociind acest vot de candidaturile României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie, în cazul cărora votul va fi negativ, potrivit jurnalistului Jack Parrot, corespondent cu experienţă la Bruxelles. Anterior, Germania, Luxemburg şi Belgia ameninţaseră că vor bloca aderarea Croaţiei, dacă nu va fi dată o soluţie şi pentru România şi Bulgaria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: „Acea blocadă din partea Germaniei şi Luxemburgului nu s-a materializat. Opoziţia a fost prea puternică, iar dacă s-a mers mai departe cu undă verde pentru Croaţia, se obţine cel puţin un succes al zilei de azi”, explică jurnalistul Jack Parrot.

UPDATE: „Ţările UE au votat în favoarea candidaturii Croaţiei de a adera la spaţiul Schengen fără frontiere. Acest vot a fost separat de cele pentru Bulgaria şi România. Am înţeles că aceste voturi vor avea un rezultat negativ. Croaţia va intra în Schengen începând cu 1.1.2023”, a scria Jack Parrot pe Twitter.

UPDATE: Surse politice au declarat pentru News.ro că şi Belgia s-a alăturat Germaniei şi Luxemburgului şi e gata să blocheze Croaţia, dacă Austria nu acceptă o extindere Schengen şi cu România şi Bulgaria. Aceleaşi surse spun că ministrul austriac de interne a fost luat prin surprindere şi în mod evident nu se aştepta să fie contracarat de Germania.

Touşi în declaraţii făcute zilele trecute, oficialii austrieci au criticat voalat Germania că nu mai are controale la frontieră şi lasă toată povara filtrării imigranţilor pe seama Austriei.

„Aceasta este o problemă de securitate, nu putem să o ascundem sub preş, trebuie să vorbim despre ea. Din 2015 am avut această problemă şi am avut un control asupra graniţelor din Germania şi Austria. Acum am observat că autorităţile germane nu mai verifică graniţele, iar asta înseamnă că noi trebuie să verificăm graniţele şi cu Slovenia, şi cu Ungaria, deci chiar avem o problemă cu Schengenul, avem o problemă reală cu migraţia ilegală, dar asta nu este singura problemă care ne îngrijorează”, declara, chiar miercuri seară, cancelarul austriac Karl Nehammer, în conferinţa de presă comună cu liderul PPE, Manfred Weber. 

CITEȘTE ȘI UPDATE - Cancelarul Austriei despre Schengen: Ministrul de interne are un nou calendar pentru primăvara următoare pentru România şi Bulgaria / Vor avea votul împreună, este o procedură care trebuie continuată

ŞTIRE INIŢIALĂ:

Miniştrii de interne din UE nu reuşesc să ajungă la un consens pe tema aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen şi au trecut la negocieri separate, bilaterale, scrie pe Twitter jurnalistul Jack Parrot, corespondent cu experienţă la Bruxelles.

„Am auzit că Germania şi Luxemburg ameninţă că vor bloca accesul Croaţiei dacă nu se renunţă la obiecţiile faţă de accesul Bulgariei şi României”, a scris pe Twitter Jack Parrot, care este jurnalist care a lucrat pentru Deutsche Welle şi Euronews.

CITEȘTE ȘI Variante de lucru privind admiterea României în Schengen - Subiectul, amânat pentru Consiliul JAI din luna martie sau aderare etapizată începând de anul viitor - surse

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat joi, înainte de Consiliul JAI, că Viena se va opune în continuare aderării României şi Bulgariei la Schengen. "Voi vota astăzi împotriva extinderii Schengen către România şi Bulgaria", a declarat Karner, citat de Wiener Zeitung. "Este greşit ca un sistem care nu funcţionează în multe locuri să fie extins în acest moment", a reamintit el care este argumentul Vienei. Karner a pledat pentru o amânare a votului privind aderarea Bulgariei şi României: "Acum nu este momentul potrivit pentru a face acest pas", a spus el.

Ministrul a reluat cifrele imigraţiei ilegale pe care Austria la vehiculează de câteva săptămâni - 75.000 de imigranţi care au sosit în Austria fără să fi fost înregistraţi anterior de ţările prin care au trecut. O dovadă suplimentară a faptului că sistemul nu funcţionează în prezent, potrivit Vienei, o constituie numeroasele controale la frontierele interne din spaţiul Schengen. 

Reacţionând la această declaraţie, ministrul german de interne, Nancy Faeser, a spus că nu înţelege poziţia Vienei şi n-o împărtăşeşte, Germania susţinând aderarea tuturor celor trei ţări - Croaţia, România şi Bulgaria. 

Şi Franţa a anunţat că sprijină extinderea Schengen la cele trei ţări, prin vocea ministrului său de interne, Gerald Darmanin.

Potrivit presei austriece, ministrul german de interne a spus va încerca să vorbească despre subiectul Schengen cu colegul său austriac.

Austria rămâne astfel singura ţară din UE care şi-a anunţat veto-ul faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen înainte de Consiliul JAI, dar sunt de aşteptat negocieri intense, după cum au subliniat şi oficialii europeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.