Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, prim-ministrul portughez António Costa, din partea Consiliului, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au semnat miercuri Declaraţia comună referitoare la Conferinţa privind viitorul Europei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest document pregăteşte terenul pentru lansarea unei serii de dezbateri şi discuţii care le vor permite cetăţenilor din toate colţurile Europei să îşi împărtăşească ideile pentru a contribui la conturarea viitorului Europei, se arată într-un comunicat remis News.ro.

„Astăzi marcăm un nou început pentru Uniunea Europeană şi pentru toţi cetăţenii europeni. Conferinţa privind viitorul Europei va fi o ocazie unică pentru toţi cetăţenii europeni şi pentru societatea noastră civilă de a contura viitorul Europei, un proiect comun pentru o democraţie europeană funcţională. Vă invităm pe toţi să vă implicaţi şi să vă exprimaţi părerea pentru a construi ce va fi Europa de mâine: Europa TA”, a declarat Sassoli.

Prim-ministrul Costa a spus: „Convocarea Conferinţei privind viitorul Europei este un mesaj de încredere şi speranţă pentru viitor, pe care îl transmitem europenilor. Avem încredere că vom depăşi pandemia şi criza; avem speranţa că împreună vom construi o Europă viitoare echitabilă, ecologică şi digitală”.

Preşedinta Comisiei a declarat: „Astăzi îi invităm pe toţi europenii să se exprime. Să spună în ce Europă doresc să trăiască, să o modeleze şi să îşi unească forţele pentru a ne ajuta să o construim. Aşteptările cetăţenilor sunt clare: îşi doresc să aibă un cuvânt de spus cu privire la viitorul Europei şi la temele care le afectează viaţa. Şi promisiunea noastră de astăzi este la fel de clară: îi vom asculta. Iar apoi vom acţiona”.

Conferinţa îşi propune să le acorde cetăţenilor un rol mai important în conturarea politicilor şi a obiectivelor ambiţioase ale UE, îmbunătăţind astfel rezilienţa Uniunii la crize, indiferent de natura economică sau sanitară a acestora. Conferinţa va crea un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă, transparentă şi structurată cu cetăţenii europeni pe temele care contează pentru ei şi care le afectează viaţa de zi cu zi.

Declaraţia comună cuprinde o listă neexhaustivă de teme posibile pentru conferinţă. Sunt menţionate aspecte precum sănătatea, schimbările climatice, echitatea socială, transformarea digitală, rolul UE în lume şi modalităţile de consolidare a proceselor democratice care guvernează UE. Aceste teme corespund priorităţilor generale ale UE şi aspectelor semnalate de cetăţeni în sondajele de opinie. În cele din urmă, cetăţenii participanţi vor decide ce subiecte vor fi discutate în cadrul conferinţei.

Conferinţa se desfăşoară sub autoritatea celor trei instituţii care conduc acest demers, reprezentate de preşedinţii lor, care îşi asumă preşedinţia comună a conferinţei. În curând, va fi constituit un Comitet executiv, în cadrul căruia cele trei instituţii vor fi reprezentate în mod egal, iar parlamentele naţionale vor avea statut de observator. Comitetul executiv va supraveghea lucrările conferinţei şi va pregăti reuniunile plenare ale acesteia, inclusiv contribuţiile cetăţenilor şi acţiunile ulterioare.

Declaraţia comună stabileşte domeniul de aplicare, structura, obiectivele şi principiile conferinţei. Se pregăteşte astfel terenul pentru evenimentele conduse de cetăţeni, care urmează să fie organizate în colaborare cu societatea civilă şi părţile interesate de la toate nivelurile, cu parlamentele naţionale şi regionale, cu Comitetul Regiunilor, cu Comitetul Economic şi Social, cu partenerii sociali şi cu mediul academic.

Participarea lor la acest proces este esenţială pentru a se asigura informarea şi implicarea pe cea mai largă scară.

Conferinţa se va desfăşura în diverse foruri, inclusiv digitale, precum şi cu participare fizică, atunci când este posibil, cu respectarea normele legate de pandemia de COVID-19. O platformă digitală multilingvă interactivă le va permite cetăţenilor şi părţilor interesate să îşi prezinte ideile online şi îi va ajute să participe la diverse evenimente sau să le organizeze.

Platforma şi toate evenimentele organizate sub auspiciile conferinţei se vor baza pe principiile incluziunii, deschiderii şi transparenţei, cu respectarea vieţii private şi a normelor UE privind protecţia datelor. Grupurile de dezbatere ale cetăţenilor europeni organizate la nivel european urmează să fie difuzate la radio sau televiziune şi toate contribuţiile online urmează să fie făcute publice.

Participanţii la conferinţă sunt invitaţi să elaboreze concluzii care să ofere orientări privind direcţia în care se va îndrepta Europa în viitor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.