Faptul că UDMR nu mai face parte din Guvern, iar partea politică conservatoare din Transilvania a fost “definitiv slăbită”, îngreunează dialogul şi cooperarea româno-maghiară, precum şi relaţiile interstatale româno-ungare, a declarat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, László Tőkés, care a apreciat că nu există alternativă la dialog şi la cooperare, conform MTI. El s-a referit şi la necesitatea reglementării consensuale a situaţiei maghiarilor din Transilvania, eliminării antimaghiarismului structural, stabilirii unei încrederi reciproce constructive şi garantării drepturilor omului, colective şi de autonomie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În ultima zi a celei de-a 32-a ediţii a Universităţii de vară Bálványos şi a Taberei Studenţeşti (Tusványos), la masa rotundă intitulată ”Timpul păcii”, László Tőkés, Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (EMNT), a subliniat, în discursul său, că acest lucru este valabil mai ales pentru comunităţile maghiare care au fost separate de graniţe, astfel şi pentru maghiarii din Transilvania.

Fostul episcop a afirmat că este regretabil şi, în opinia sa, este “o mare pierdere politică” faptul că dialogul româno-maghiar, care a fost iniţial un element cheie al procesului Bálványos-Tusványos, a fost aproape absent de pe agenda Universităţii de vară.

În opinia sa, faptul că UDMR nu mai face parte din Guvernul României, iar partea politică conservatoare din Transilvania a fost “definitiv slăbită”, îngreunează dialogul şi cooperarea româno-maghiară, precum şi relaţiile interstatale româno-ungare.

“Cu toate acestea, este esenţial ca, mai devreme sau mai târziu, să se realizeze un parteneriat strategic între cele două naţiuni, bazat pe interesele comune ale românilor şi maghiarilor şi pe aspiraţiile naţionale româneşti fundamental suverane”, a subliniat Tőkés.

László Tőkés a subliniat că o condiţie prealabilă inevitabilă pentru aceasta este reglementarea consensuală a situaţiei maghiarilor din Transilvania, eliminarea antimaghiarismului structural, stabilirea unei încrederi reciproce constructive şi garantarea drepturilor omului, colective şi de autonomie.

În interesul unirii forţelor maghiare din Transilvania, acesta şi-a oferit serviciile de mediator. De asemenea, a declarat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, va invita la masa negocierilor Consiliul Naţional Secuiesc (SZNT), UDMR şi Uniunea Maghiară din Transilvania (EMSZ). Acesta a cerut cooperarea şi sprijinul efectiv al premierului Viktor Orbán în medierea şi în acordul sperat.

Întrebat în legătură cu Cimitirul militar din Valea Uzului, fostul episcop a declarat că este un caz de antimaghiarism construit în mod deliberat, care secătuieşte energia creativă a maghiarilor, le distruge dorinţa de viaţă, creează o stare de supărare şi nesiguranţă constantă şi încurajează astfel emigrarea.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.