Secretarul american de stat Antony Blinken consideră că lui Vladimir Putin „îi e sortit să piardă” în Ucraina, dar că e posibil ca războiul să mai dureze, iar suferinţa e reală. Oficialul SUA spune de asemenea că a primit „rapoarte foarte credibile” care conţin date conform cărora Rusia s-ar putea face vinovată de crime de război, dar aceste date trebuie investigate de către instituţiile abilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Îi e sortit să piardă. Poporul ucrainean a demonstrat că nu se va lăsa subjugat de Vladimir Putin sau de regulile Rusiei. Dar s-ar să putea să mai dureze şi, între timp, suferinţa e reală, e teribilă. M-am întâlnit cu refugiaţi care au fost obligaţi să plece din ţara lor, femei şi copii, bărbaţii au fost forţaţi să rămână ca să lupte. Facem tot ce putem ca această situaţie să se termine cât de repede, dar s-ar putea să mai dureze o vreme”, a declarat Antony Blinken duminică după amiază, într-o intervenţie la CNN. 
 
Acesta a subliniat că Statele Unite adaugă noi sancţiuni în fiecare zi şi îşi coordonează alături de ţările europene deciziile privind sancţiunile impuse Rusiei. 
 
„În ceea ce priveşte petrolul rusesc, am vorbit, ieri, la telefon cu Preşedintele şi cu alţi membri ai cabinetului pe acest subiect şi în prezent discutăm cu partenerii şi aliaţii noştri europeni să privim în mod coordonat la perspectiva de a interzice importurile de petrol rusesc. Trebuie să ne asigurăm că se pot face furnizări în cantităţi corespunzătoare pe toate pieţele”, a adăugat oficialul american. 
 
Întrebat dacă există semnale conform cărora există probe că Rusia a comis crime de război, secretarul american de stat a răspuns că există rapoarte care conţin indicii în acest sens. 
 
”Am văzut rapoarte foarte credibile privind atacuri asupra civililor, fapt care este crimă de război, am văzut rapoarte foarte credibile privind utilizarea anumitor arme şi ceea ce facem acum este să documentăm toate acestea, să le punem laolaltă, să fim siguri că oamenii, organizaţiile şi instituţiile în drept să investigheze dacă au fost comise crime de război şi să le sprijinim activitatea. În prezent, ne uităm la aceste rapoarte, sunt foarte credibile şi documentăm totul”, a răspuns Antony Blinken. 
 
Acesta a vorbit şi despre poziţiei Chinei cu privire la războiul din Ucraina, spunând că această ţară trebuie să-şi facă „vocea auzită” şi adăugând că vocea Chinei contează.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.