Comisia pentru drepturile omului şi relaţii interetnice din Parlamentul de la Chişinău a avizat negativ miercuri proiectul de lege privind modificarea articolului 13 din Constituţie, astfel încât formularea „limba moldovenească cu grafie latină” să fie înlocuită cu „limba română” pentru a defini limba oficială a Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut de deputatul socialist, Grigore Novac, pe pagina sa de Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Împotriva modificării proiectului de lege au votat deputaţii socialişti Vladimir Ţurcan, Grigore Novac, Fiodor Gagauz şi cei comunişti Inna Şupac şi Maria Postoico. Singurul membru care şi-a dat votul pentru a fost liberalul Ion Apostol, scrie Realitatea.md.

Anterior Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a dat aviz pozitiv iniţiativei legislative.

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis în 31 octombrie că termenul de „limba română” poate fi utilizat în Constituţie pentru a înlocui formularea "limbă moldovenească cu grafie latină” utilizată în prezent pentru a defini limba oficială din R. Moldova, iniţiativa aparţinând parlamentarilor liberal-democraţi, care au elaborat un proiect de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituţie.

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a anunţat recent într-un interviu că a găsit voturile necesare în Parlament pentru a bloca iniţiativa de modificare a Constituţiei.

„În Parlament se discută propunerea cu privire la modificarea Constituţiei în favoarea limbii române. Acest lucru nu va trece… Pentru ca aceste modificări să fie blocate este nevoie de 35 de deputaţi, iar noi avem 24. Cu 11 noi deja am purtat discuţii şi ei nu vor vota pentru iniţiativa privind limba română”, a menţionat el.

 
 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.