Preşedintele Klaus Iohannis i-a spus, luni, premierului israelian Benjamin Netanyahu că procesul de pace din Orientul Mijlociu este o prioritate pe agenda externă a României, care susţine ”soluţia celor două state” şi o soluţionare paşnică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă aflu astăzi aici, la Ierusalim, din dorinţa de a intensifica relaţia bilaterală dintre România şi Israel, două state unite de o prietenie solidă, care a rezistat de-a lungul timpului, în ciuda provocărilor de natură internă sau externă. Importanţa specială pe care o acordăm parteneriatului nostru a fost demonstrată cu numeroase ocazii”, şi-a început preşedintele Iohannis declaraţia susţinută alături de premierul Netanyahu.

Şeful statului a menţionat că anul acesta se împlinesc 68 de ani de relaţii diplomatice bilaterale neîntrerupte.

”Mă aflu aici pentru a-mi exprima aprecierea pentru ceea ce ţările noastre au reuşit să obţină după decenii de dialog şi cooperare, dar şi pentru a arăta că privim cu optimism spre viitor, spre ceea ce putem realiza împreună pentru a atinge potenţialul deplin al relaţiilor dintre statele şi popoarele noastre. Am convingerea că putem face acest lucru”, a continuat Klaus Iohannis.

El şi-a exprimat bucuria că vizita sa în Israel coincide cu preluarea de către România a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului.

Klaus Iohannis a menţionat că marţi va vizita Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului Yad Vashem – ”un loc simbolic, care omagiază memoria trecutului, comemorând milioanele de evrei care au murit în acele momente întunecate din istoria umanităţii”.

”Revenirea în actualitate a antisemitismului pe plan european şi internaţional necesită un răspuns adecvat. Consider că educaţia este un instrument esenţial în lupta împotriva acestui fenomen, instrument menit să conducă la cunoaştere adecvată a realităţilor istorice care au generat acele acte abominabile”, a continuat preşedintele.

Iohannis a menţionat că în discuţiile cu premierul Netanyahu va fi abordat şi subiectul israelienilor care au emigrat din România şi care se dovedesc a fi o punte solidă de legătură între cele două state şi naţiuni. ”Cred cu tărie în potenţialul acestora de a fi în continuarea o forţă catalizatoare în dezvoltarea parteneriatului nostru. Este foarte emoţionant modul în care aceşti oameni vorbesc despre România şi despre copilăria petrecută acolo”, a adăugat preşedintele.

”Vom discuta, desigur, şi despre cele mai noi evoluţii din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Procesul de Pace din Orientul Mijlociu continuă să reprezinte o prioritate pe agenda externă a ţării noastre. România susţine „soluţia celor două state” şi, foarte important, o soluţionare paşnică. De asemenea, dorim să identificăm, cât mai curând posibil, o soluţie politică pentru situaţia din Siria, unde sute de mii de oameni inocenţi suferă de pe urma războiului”, a mai spus şeful statului.

Alte subiecte de discuţie vizează provocarea generată de fenomenul migraţionist, la nivelul Uniunii Europene, şi nevoia unui efort al întregii comunităţi internaţionale în lupta împotriva terorismului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.