Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, după o întrevedere cu omologul său italian, Matteo Piantedosi, că au convenit să ridice cooperarea poliţienească la un nivel superior, adăugând că ”este nevoie de o reţea (de cooperare poliţienească) pentru a combate o reţea (de crimă organizată)”. ”E important să intervenim acum pentru a slăbi şi a destructura crima organizată de la noi, clanurile de interlopi, înainte de a se conecta structurat la marile reţele de crimă organizată internaţională”, a subliniat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cătălin Predoiu, viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Interne, şi omologul său, Matteo Piantedosi, au avut o întâlnire bilaterală la care au abordat subiecte de interes aflate pe agenda bilaterală şi europeană din domeniul Afacerilor interne.

Potrivit MAI, cei doi oficiali au convenit asupra necesităţii valorificării instrumentelor de cooperare bilaterală existente - echipe comune de investigaţie (JIT-uri, Joint Investigative Teams), task-force-uri sau trimiterea în misiune pe teritoriul Italiei a unor poliţişti români - pentru a asigura securitatea propriilor cetăţeni. În acest sens, au stabilit, prin semnarea unei Scrisori de Intenţie, un calendar de acţiuni care vor contribui la consolidarea colaborării în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii.

Cei doi demnitari au apreciat că evoluţia continuă a criminalităţii informatice şi a caracterului transnaţional al acesteia impun consolidarea cooperării în domeniul combaterii criminalităţii informatice. În cadrul discuţiilor, ministrul Afacerilor Interne a precizat că una dintre priorităţile mandatului său este reprezentată de combaterea traficului de droguri şi a propus omologului italian intensificarea acţiunilor având ca scop prevenirea şi combaterea acestui fenomen.

Totodată, cei doi au discutat despre problematicile privind azilul şi migraţia, precum şi obţinerea de către România a ridicării controalelor la frontierele terestre, care va marca integrarea deplină în spaţiul Schengen. Ministrul român al Afacerilor Interne a apreciat sprijinul constant al Italiei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen,

”Am convenit cu ministrul Piantedosi să ridicăm cooperarea poliţienească la un nivel superior. Migraţia ilegală şi crima organizată sunt provocări serioase la adresa tuturor statelor europene. Am subliniat acest lucru şi în şedinţa de guvern comună, în prezenţa celor doi şefi de guvern român şi italian, Ciolacu şi Meloni. Crima organizată este placa turnantă a tuturor relelor care afectează societatea de la trafic de droguri, persoane şi deşeuri periculoase, până la migraţie ilegală şi corupţie economică. Este nevoie de o reţea (de cooperare poliţienească) pentru a combate o reţea (de crimă organizată). Lucrăm permanent pentru întărirea şi extinderea cooperării internaţionale. E important să intervenim acum pentru a slăbi şi a destructura crima organizată de la noi, clanurile de interlopi, înainte de a se conecta structurat la marile reţele de crimă organizată internaţională. Poliţia Română răspunde bine acestei directive şi lansează permanent operaţiuni anti-crimă organizată şi anti-drog. Acest efort va creşte. La fel şi sprijinul pentru combaterea crimei organizate. Discuţiile din Italia cu partenerii noştri italieni s-au concentrat pe aceste priorităţi. De asemenea, partenerii italieni au confirmat faptul că vor continua să sprijine aderarea deplină a României la spaţiul Schengen atât prin vocea ministrului Piantedosi, cât şi prin vocea preşedintei Consiliului de miniştri, Meloni”, a declarat Predoiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.