Germania va contribui cu militari la Brigada Multinaţională NATO care va funcţiona în România, a declarat, luni, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, care a precizat că anunţul a fost făcut recent de către Berlin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Recent am avut confirmarea din partea Berlinului că Germania va contribui cu ofiţeri de stat major la Brigada Multinaţională, rămânând de definit exact modalitatea în care se va relaţiona cu brigada sau cu operaţiunile Brigăzii Multinaţionale unitatea care va veni din partea SUA din cadrul brigăzii suplimentare pe care o dislocă începând de anul viitor în Europa. Vă aigur că mai sunt şi alte discuţii cu aliaţi importanţi, discuţii pe care le-am angajat la modul serios şi suntem convinşi că vom reuşi să imprimăm un caraceter de multinaţionalitate acestei brigăzi", a spus ministrul Apărării.

El a amintit că până acum au mai anunţat contribuţia la Brigada Multinaţională Polonia şi Bulgaria, ţară din care vor fi trimişi până la 400 de militari.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis, în 27 septembrie, ca Brigada multinaţională NATO să aibă sediul la Craiova, ea fiind constituită pe baza Brigăzii 2 Infanterie ”Rovine”, care îşi are garnizoana în acest oraş, constituirea şi operaţionalizarea brigăzii multinaţionale NATO din România fiind unul dintre punctele de pe ordinea de zi a şedinţei CSAT deşfăşurate săptămâna trecută la Cotroceni. 

”S-au făcut paşi foarte importanţi pentru punerea în practică a deciziei de la Summitul NATO de la Varşovia. Ministerul Apărării Naţionale a decis şi care unitate din România să preia rolul de brigadă multinaţională. Este vorba de Brigada 2 Infanterie «Rovine» care are sediul la Craiova şi acolo va funcţiona şi brigada multinaţională”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă mai sunt şi alte state care şi-au anunţat, între timp, intenţia de a participa cu efective la brigada din România, Iohannis a spus că aşteaptă finalizarea discuţiilor pentru a face anunţul, mai ales că se apropie următoarea reuniune a miniştrilor Apărării din statele NATO.

Klaus Iohannis anunţa că statele NATO vor contribui cu trupe la constituirea Brigăzii Multinaţionale din România, în urma unor înţelegeri bilaterale, astfel încât militarii lor vor veni în ţara noastră pentru anumite perioade de timp şi se vor antrena în comun cu soldaţii români. În acelaşi timp, România va contribui la efortul NATO de asigurare a securităţii Poloniei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.