Moneda Euro a fost sărbătorită marţi la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la lansare. Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, şi Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, au vorbit - într-o sesiune solemnă - despre cele două decenii ale monedei unice europene, dar şi despre provocările cu care se va confrunta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sesiunea solemnă a fost deschisă de Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, care a spus: „Astăzi, celebrăm a 20-a aniversare a monedei noastre, Euro, folosită de 340 de milioane de cetăţeni ai Europei. Este a doua cea mai importantă valută din lume, potrivit celui mai recent studiu al Eurobarometer. Trei europeni din patru au o părere pozitivă despre Euro”.

Preşedintele PE a explicat faptul că moneda unică europeană a acţionat ca un „scut” care a protejat economiile statelor membre care o folosesc.

„Chiar în această încăpere sunt mulţi colegi care critică arhitectura Euro şi o consideră o piedică în ceea ce priveşte competitivitatea. Ei consideră şi politicile de austeritate ca fiind greşite. Cu toate acestea, eu consider că Euro este un lucru bun şi nu poate reprezenta un final el însuşi”.

Tajani a vorbit despre o posibilă viitoare criză economică. „Există riscul că va exista o nouă recesiune în anumite ţări din Europa. Există creşteri la nivelul dispariţilor economice şi sociale în diferite părţi ale zonei euro, iar în anumite regiuni unul din doi tineri nu are un loc de muncă. Este absolut inacceptabil”.

Preşedintele PE vede ca o soluţie „instrumente efective pentru relansarea investiţiilor care să susţină economia reală”.

„Aşadar, este important să dăm curs urgent cererii acestui Parlament de a avea un buget adecvat acestor provocări. Ceea ce se întâmplă astăzi nu este doar o celebrare, trebuie să privim în urmă pentru a vedea ce greşeli am făcut şi să vedem ce probleme există încă ce trebuie rezolvate”.

El a făcut apel la liderii europeni pentru a îşi asuma responsabilitatea şi să demareze urgent schimbările necesare pentru a consolida Euro, să relanseze creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. „Pentru că fără muncă nu există libertate, iar fără muncă nu există demnitate”.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a vorbit despre „primii 20 de ani ai monedei Euro” şi a pus accentul pe solidaritate.

„Suntem mai puternici împreună. Cu piaţa unică avem un motor puternic al creşterii susţinute. Exporturile au crescut cu 20% faţă de momentul în care a fost introdusă moneda. Preţurile stabile au dat încredere cetăţenilor. Firmele au investit şi au creat locuri de muncă. Să fim împreună creşte abilitatea ţărilor să îşi menţină suveranitatea, care altfel ar fi pierdută. Avem o voce pe piaţa internaţională”.

El a precizat, totuşi, că în unele ţări nu toate beneficiile euro au fost realizate pe deplin, iar asta – a mai spus Draghi – poate fi făcut „doar împreună”.

„Parlamentul European a avut şi are un rol fundamental în ghidarea statelor spre viitorul european. Vrem să ducem la început ce am început în urmă cu două decenii”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat demersul din urmă cu 20 de ani drept unul de succes. „Am fost numiţi nebuni când am creat moneda unică europeană. Acum nu mai auzim asta. Astăzi, putem vedea, cu satisfacţie şi bucurie, că ne-am îmbarcat într-un demers de succes”.

(Corespondenţă de la Strasbourg de Patricia Marinescu)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.