Ministrul de Externe Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE, unde va reafirma necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina şi va susţine aplicarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, anunţă MAE, care precizează că ministrul ucrainean de Externe va participa la discuţii prin videoconferinţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Miniştrii de externe europeni vor avea pe agendă discuţii aprofundate privind agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cu participarea prin video-conferinţă a ministrului ucrainean de externe D. Kuleba, precum şi cu privire la evoluţiile din Sahel şi statele costiere din Africa de Vest. Oficialii europeni vor aborda şi evoluţiile din Iran, Muntenegru, Afganistan şi Venezuela, precum şi lansarea misiunii UE în Armenia, care va avea mandatul de observare şi raportare asupra situaţiei de-a lungul frontierei dintre Armenia şi Azerbaidjan, cu scopul facilitării procesului de normalizare a relaţiilor Armenia-Azerbaidjan, prin măsuri de consolidare a încrederii. În  marja CAE, miniştrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii informal cu prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh, precum şi o discuţie cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi”m notează MAE.

Referitor la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu va reafirma necesitatea continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina, în special pentru depăşirea sezonului rece şi acordarea asistenţei militare pentru armata ucraineană prin intermediul Facilităţii Europene pentru Pace. Va susţine, de asemenea, adoptarea de noi sancţiuni la adresa Rusiei şi continuarea demersurilor de sprijin pentru statele terţe, afectate de consecinţele războiului. De asemenea, va exprima susţinere pentru identificarea de soluţii juridice solide pentru crearea instanţei care să se ocupe de pedepsirea celor vinovaţi de crima de agresiune ca urmare a agresiunii Rusiei contra Ucrainei.

Ministrul de externe român va prezenta date actualizate privind sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, cu accent pe facilitarea exportului de cereale ucrainene prin ţara noastră. Va reafirma sprijinul pentru parcursul european al Ucrainei, cu respectarea tuturor recomandărilor Comisiei Europene şi, în context, va sublinia importanţa viitorului Summit UE-Ucraina, programat pentru luna februarie 2023. 

În cadrul reuniunii de lucru cu prim-ministrul palestinian Mohammad Shatyyeh, ministrul Bogdan Aurescu va evidenţia importanţa continuării măsurilor UE în sprijinul instituţiilor Autorităţii Palestiniene şi pentru Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, în baza soluţia celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate. Va exprima sprijinul pentru rezultate concrete ale relaţiei UE-Palestina, cum ar fi stabilirea unui dialog politic regulat şi lansarea negocierilor pentru un Acord de Asociere deplin.

Cu privire la situaţia din Iran, ministrul român al afacerilor externe va exprima îngrijorarea profundă faţă de continuarea încălcărilor grave ale drepturilor omului şi a reprimării brutale a protestelor în urma morţii lui Mahsa Amini. Va informa cu privire la convocarea, din dispoziţia sa, la Ministerul Afacerilor Externe a ambasadorului R. I. Iran la Bucureşti, în urma execuţiilor din 7 ianuarie 2023 pentru a transmite preocupările legate de deteriorarea gravă a situaţiei drepturilor omului în Iran. De asemenea, va condamna continuarea sprijinului Iranului pentru Rusia în agresiunea acesteia împotriva Ucrainei prin furnizarea de echipamente militare. Va exprima susţinerea pentru adoptarea unui nou pachet de măsuri restrictive împotriva Iranului în domeniul drepturilor omului, precum şi deschiderea pentru noi demersuri la nivelul UE care să limiteze acţiunile Iranului care riscă să afecteze stabilitatea regională.

Discuţia privind evoluţiile din Sahel şi statele costiere din Africa de Vest va viza priorităţile şi poziţionarea UE în cele două regiuni, inclusiv sprijinirea statelor în cauză pe linie securitară. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima disponibilitatea României de a sprijini eforturile de stabilizare regională şi va încuraja o implicare sporită a Uniunii Africane şi a organizaţiilor regionale. Va reconfirma disponibilitatea României de a sprijini lupta împotriva terorismului în Sahel şi consolidarea forţelor armate ale partenerilor din regiune, cu accent pe Niger.

Discuţia privind situaţia din Muntenegru va avea loc în contextul evoluţiilor interne în plan politic şi instituţional. Ministrul Bogdan Aurescu va accentua importanţa continuării reformelor de către autorităţile muntenegrene şi a menţinerii sprijinului UE pentru acest stat.

Ministrul Bogdan Aurescu va saluta lansarea misiunii UE în Armenia/EUMA şi va sublinia contribuţia acesteia la consolidarea prezenţei şi rolului UE în regiune.

În marja reuniunii CAE, ministrul afacerilor externe va continua contactele cu omologii săi pe tema aderării României la spaţiul Schengen.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.