Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu i-a adresat miercuri o scrisoare de felicitare omologului american, Antony Blinken, cu ocazia preluării oficiale a mandatului de secretar de stat al SUA, după confirmarea de către Congresul SUA. Aurescu a subliniat hotărârea României de a continua aprofundarea Parteneriatul Strategic cu SUA, componentă fundamentală a politicii externe şi de securitate a României, exprimându-şi încrederea că domeniul apărării şi securităţii va continua să rămână la nivel de excelenţă, fiind una din componentele cele mai importante ale Parteneriatului. Şeful diplomaţiei române a pledat pentru o prezenţă militară consolidată a SUA în România, considerând-o ”esenţială în dezvoltarea unei descurajări credibile şi durabile în regiunea Mării Negre” şi l-a invitat pe Blinken să viziteze România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În cadrul scrisorii, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat hotărârea României de a continua aprofundarea Parteneriatul Strategic cu SUA, componentă fundamentală a politicii externe şi de securitate a României. Totodată, a evidenţiat că aniversarea, în 2021, a zece ani de la semnarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii şi de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, reprezintă o oportunitate în plus pentru intensificarea şi aprofundarea dialogului bilateral, în baza valorilor împărtăşite şi a realizărilor de până în prezent, inclusiv ca parte a unui efort comun de consolidare a rezilienţei strategice transatlantice şi a cooperării în gestionarea principalelor provocări globale”, transmite MAE.

Şeful diplomaţiei române a asigurat că România rămâne un aliat de încredere şi un prieten apropiat al SUA şi a exprimat convingerea că, pe durata mandatului secretarului de stat Antony Blinken, România şi SUA vor continua să se coordoneze în mod apropiat şi să asigure securitatea şi prosperitatea cetăţenilor lor, vor promova stabilitatea regională, inclusiv în zona Mării Negre. 

Ministrul de Externe a exprimat încrederea că domeniul apărării şi securităţii va continua să rămână la nivel de excelenţă, fiind una din componentele cele mai importante ale Parteneriatului Strategic.

”Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru o prezenţă militară consolidată a SUA în România, aceasta fiind esenţială în dezvoltarea unei descurajări credibile şi durabile în regiunea Mării Negre, o zonă de importanţă strategică pentru securitatea transatlantică. De asemenea, a subliniat că România urmăreşte ca prioritate dezvoltarea susţinută a cooperării economice cu SUA, un angajament economic strategic sporit al SUA în regiunea şi în ţara noastră urmând să aibă un impact geopolitic ridicat. Totodată, ministrul român al afacerilor externe a asigurat că, în calitate de stat prieten şi aliat, România este angajată ca, alături de SUA, să promoveze rezilienţa democratică şi valorile transatlantice pe care cele două state le împărtăşesc”, precizează MAE.

Cu acest prilej, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu i-a adresat secretarului de stat al SUA invitaţia de a vizita România, evidenţiind în acelaşi timp prioritatea acordată de România organizării, în perioada următoare, a unei noi sesiuni a Dialogului Strategic România-SUA.

Senatul Statelor Unite a confirmat, marţi, numirea lui Antony Blinken în funcţia de secretar de Stat, cu 78 de voturi pentru şi 22 împotrivă.

Blinken, un diplomat cu experienţă, a spus săptămîna trecută parlamentarilor că îşi va concentra atenţia pe refacerea colaborării cu aliaţii Americii, după politica externă “America First” a administraţiei Trump. Blinken a spus, însă, că Trump ”a avut dreptate să adopte o abordare fermă faţă de China”.

”Dezaprob, foarte mult, modul în care a tratat un număr de domenii, dar principiul de bază a fost unul corect şi cred că acest fapt ajută politica noastră externă”, a afirmat Blinken la audierea din Sentat penttru confirmarea sa în funcţie, cu o zi înaitne de învestirea preşedintelui Biden.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.