Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat, joi, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că va cere Parlamentului să declare stare de urgenţă. ”Rusia a lansat atacuri militare asupra ţării vecine Ucraina, încălcând flagrant normele dreptului internaţional”, a transmis preşedintele, cerând cetăţenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau şedere în Ucraina să se întoarcă acasă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În această dimineaţă, Rusia a lansat atacuri militare asupra ţării vecine Ucraina, încălcând flagrant normele dreptului internaţional. Comunitatea internaţională e unanimă în condamnarea acestui act de război. În acest context, am convocat şedinţa Consiliului Suprem de Securitate pentru a analiza situaţia creată. Am stabilit că Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgenţă”, a declarat Maia Sandu, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate.  

Aceasta a precizat că a fost convocată Comisia Situaţii Excepţionale, pentru a întreprinde un şir de acţiuni necesare pentru gestionarea acestei crizei şi provocărilor umanitare. 

”Am dispus intensificarea eforturilor de patrulare ale subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne pentru a preveni eventuale provocări. Toate deciziile luate pe parcursul zilei vor fi comunicate suplimentar publicului. Solicit cetăţenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau şedere în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise şi funcţionează în regim extins, cu echipe suplimentate”, a mai precizat preşedintele Republicii Maldova.   

Maia Sandu a precizat că mai multe curse cu destinaţia Ucraina au aterizat astăzi la Chişinău. 

”Vom avea grijă de aceşti oameni. La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creştere a fluxului de tranzit, instituţiile noastre instalează centre de triere. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment, suntem pregătiţi să acomodăm câteva zeci de mii de oameni. În acelaşi timp, guvernul este în contact permanent cu organizaţiile internaţionale şi avem pregătite mai multe scenarii în cazul în care vom avea un flux mai mare de refugiaţi”, a mai declarat Maia Sandu.  

Preşedintele Republicii Moldova a precizat că este monitorizată atent evoluţia situaţiei din ţară şi din regiune.  

”Suntem în contact cu autorităţile din statele vecine şi cu alţi parteneri externi. În acest context, rugămintea mea către cetăţeni este să fim cu toţii înţelegători şi pregătiţi să ne ajutăm unii pe ceilalţi. Fac un apel către autorităţile administraţiei publice locale să fie disponibile şi la datorie, şi să conlucreze cu autorităţile centrale, la nevoie”, a mai declarat preşedintele.  

”Toate instituţiile statului sunt în stare de alertă, funcţionează un centru de gestionare a crizei. Prioritatea noastră este în continuare siguranţa oamenilor”, a adăugat Maia Sandu.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.