Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea rezultatelor eforturilor Joint Investigation Team/JIT (Olanda, Ucraina, Malaysia, Australia, Belgia), destinate clarificării circumstanţelor prăbuşirii zborului MH-17.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MAE precizează că demersul JIT reprezintă un act riguros şi independent menit să clarifice circumstanţele prăbuşirii MH-17 şi să producă concluzii care să poată conduce la înfăptuirea actului de justiţie. 

”Cerem tuturor statelor care sunt în măsură să sprijine ancheta independentă condusă de JIT să coopereze pe deplin, în vederea identificării, stabilirii şi aducerii în faţa justiţiei a celor responsabili pentru faptele produse, în conformitate cu prevederile rezoluţiei Consiliului de Securitate 2166 din 2014”, subliniază MAE.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

La 17 iulie 2014, aeronava MH-17 aparţinând companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit în estul Ucrainei, în timp ce efectua cursa Amsterdam – Kuala Lumpur. La bord se aflau 298 de persoane care şi-au pierdut viaţa (283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului).  În acest incident aviatic şi-a pierdut viaţa şi un cetăţean care deţinea dublă cetăţenie, inclusiv cetăţenia română.

Ancheta penală este coordonată de o echipă comună de investigaţii (Joint Investigation Team) formată din reprezentanţi ai autorităţilor judiciare şi poliţieneşti din Olanda, Ucraina, Australia, Belgia şi Malaysia. 

Cursa Malaysia Airlines MH17, care s-a prăbuşit în 2014 în Ucraina, a fost doborâtă de o rachetă provenită din Rusia, au declarat miercuri anchetatorii internaţionali care s-au ocupat de caz, citaţi de BBC News.

Potrivit echipei internaţionale de investigaţie, avionul cu 298 de oameni la bord a fost doborâtă de un “sistem de apărare sol-aer”, de tip Buk, adus din Rusia în Ucraina de o miliţie prorusă.

Racheta a fost lansată dintr-un sat controlat de rebeli, iar după ce a lovit aeronava şi s-a prăbuşit la sol a fost transportată înapoi în Rusia.

“Acest Buk a fost adus din teritoriul Federaţiei Ruse şi, după lansare, a fost dus înapoi pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a spus Wilbert Paulissen, şeful Forţei Naţionale olandeze de Detectivi, citat de The Guardian.

Racheta a fost lansată de pe un câmp aflat la şase kilometri sud de satul Snizhne. “În momentul lansării, acest teritoriu se afla sub controlul combatanţilor proruşi”, a adăugat Paulissen.

Anchetatorii au discutat cu circa 200 de martori, au urmărit 500.000 de clipuri şi fotografii şi au ascultat 150.000 de discuţii telefonice interceptate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.