Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul faţă de moartea lui Ricardo Emanuel Salume Barake, ce îndeplinea funcţia de consul onorific al României în El Salvador din 1994 şi care era cunoscut în cercurile economice şi financiare din această ţară ca ”o personalitate onestă şi integră”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profundul regret faţă de decesul consulului onorific al României în Republica El Salvador, Emanuel Ricardo Salume Barake, şi transmite sincere condoleanţe familiei acestuia. Domnul Salume Barake a fost numit consul onorific al României în El Salvador în anul 1994. Activitatea sa, în calitate de consul onorific al României, s-a concretizat mai ales prin acordarea de sprijin cetăţenilor români în raport cu autorităţile salvadoriene”, transmite MAE.

Ministerul menţine legătura cu autorităţile salvadoriene care încearcă să elucideze moartea lui Salume Barake, cu speranţa că autorii asasinatului vor fi traşi la răspundere în faţa justiţiei.

”Emanuel Ricardo Salume Barake  a fost numit în funcţia de consul onorific al României în Republica El Salvador în anul 1994. Propunerea a fost formulată în anul 1992 de către Ambasada României la San Jose (Costa Rica), care la data respectivă asigura reprezentarea diplomatică a României şi în El Salvador. Domnul Salume Barake era cunoscut în cercurile economice şi financiare din El Salvador ca o personalitate integră şi onestă. Candidatura sa a fost promovată după consultări prealabile cu Ministerul Afacerilor Externe din El Salvador”, precizează MAE

Potrivit  normelor de drept internaţional şi cu prevederile aplicabile din legislaţia internă, portofoliul consulilor onorifici ai României vizează, cu precădere, promovarea intereselor şi a imaginii ţării noastre în statul acreditar şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale de cooperare în domeniul economic, politico-administrativ, social şi cultural. De asemenea, consulii onorifici îşi aduc, după caz, contribuţii importante în cadrul acţiunilor de protecţie consulară în beneficiul cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite în statul de reşedinţă, însă nu îndeplinesc atribuţii care implică exercitarea autorităţii de stat, precum prestarea de servicii consulare în materie de cetăţenie, stare civilă, documente de călătorie, acte notariale sau vize.

Consulul onorific al României în El Salvador, Ricardo Emanuel Salume Barake (71 de ani) a fost ucis prin strangulare. Corpul său a fost găsit legat şi cu un căluş în gură în casa sa, într-o zonă bogată a capitalei El Salvador.  Salume Barake nu era cetăţean român, ci doar al statului El Salvador, şi nu era retribuit de către statul român.

Primele cercetări în cazul uciderii consulului onorific al României în El Salvador, Ricardo Emanuel Salume Barake, arată că atacatorii au intrat în locuinţa acestuia fără a forţa uşile şi au fugit de la faţa locului cu maşina Consulatului, pe care au abandonat-o în apropiere.

Poliţiştii au spus că se pare că fie atacatorii erau persoane cunoscute consulului, fie aceştia aveau copii ale cheilor. Deocamdată nu este cunoscut numărul exact al atacatorilor, însă este cert că erau mai multe persoane. După ce l-au ucis pe consul, atacatorii au fugit cu maşina Consulatului, pe care au abandonat-o în apropierea locuinţei bărbatului.

Conform presei locale, la locuinţa consulului lucrau şase persoane, dar niciuna nu era în imobil la momentul atacului, însă acestea vor fi audiate oricum. Poliţia a anunţat că nu exclude nicio ipoteză, dar principala variantă este cea a unui jaf, având în vedere că acesta era om de afaceri.

 

 

Consulul onorific poate avea cetăţenia statului care îl numeşte, a statului de reşedinţă sau cetăţenia unui stat terţ. De obicei, consilii onorifici au alte activităţi, nefiind diplomaţi de carieră, şi nici remuneraţi pentru activitatea depusă, în multe cazuri fiind oameni de afaceri sau personalităţi ale comunităţii în care îşi desfăşoară activitatea. Ei reprezintă interesele statului care i-a numit în mediile în care îşi desfăşoară activitatea. Înfiinţarea consulatelor onorifice şi numirea consulilor onoriofici au loc cu acordul ţării în care urmează să funcţioneze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.