Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că românul rănit în atentatul de la Kabul este în afara oricărui pericol, starea sa de sănătate fiind stabilă, şi că urmează să fie transferat în Europa pentru asistenţă medicală. Totodată, sunt în curs de desfăşurar formalităţile pentru repatrierea corpului neînsufleţit al reprezentantului misiunii diplomatice a României care a fost ucis în atentat. "Personalul misiunii diplomatice care se află în Afganistan este determinat să rămână pe plan local şi să îşi continue activitatea. Acest subiect se află încă în discuţie la nivelul autorităţilor române", arată MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri seară, de MAE, ca urmare a atacului terorist care a avut loc la Kabul, din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe a fost activată Celula de criză din cadrul MAE.

"Colegul nostru rănit în timpul atacului din Afganistan este acum în afara oricărui pericol. Starea sa de sănătate este stabilă şi urmează să fie transferat în Europa, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate. Totodată, în acest moment, sunt în curs de realizare formalităţile necesare pentru repatrierea corpului neînsufleţit al colegului decedat. Suntem alături de familia îndoliată şi ne exprimăm regretul profund faţă de acest deznodământ tragic", se arată în comunicat.

MAE menţionează că, potrivit datelor de la faţa locului, mai multe persoane şi-au pierdut viaţa şi peste o sută au fost rănite. Atacul terorist a fost revendicat, în mod oficial, de către talibani. 

"Pierderile noastre reprezintă o parte din cele suferite de comunitatea internaţională, de partenerii şi de aliaţii României. Clădirea Ambasadei României la Kabul a fost distrusă în proporţie de 80%. Atacul terorist a avut loc într-o zonă rezidenţială în care lucrau numeroşi cetăţeni străini şi în care îşi desfăşurau activitatea mai multe organizaţii internaţionale, inclusiv misiunea diplomatică a României. Personalul misiunii diplomatice care se află în Afganistan este determinat să rămână pe plan local şi să îşi continue activitatea. Acest subiect se află încă în discuţie la nivelul autorităţilor române", precizează MAE.

Conform sursei citate, România continuă să fie implicată, alături de aliaţii săi, în lupta împotriva terorismului.

"Implicarea României are la bază atât angajamentele ţării noastre, parteneriatele noastre strategice şi calitatea de stat membru NATO, cât şi convingerea fermă că terorismul este un flagel destructiv, ce ameninţă întreaga omenire, în faţa căruia nu putem rămâne indiferenţi. Nu ne vom lăsa descurajaţi", arată MAE.

MAE mulţumeşte reprezentanţilor corpului diplomatic străin acreditat la Kabul, care au oferit sprijin şi asistenţă pentru gestionarea acestei tragedii.

"Ţinând cont de natura sensibilă şi complexă a situaţiei, precum şi din respect pentru familiile colegilor noştri afectaţi de această tragedie, MAE recomandă ca informaţiile pe această temă să fie tratate în spaţiul public cu maximă responsabilitate şi prudenţă", mai scrie în comunicat.

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit în urma unui atac terorist care a vizat campusul în care se află ambasada, a anunţat, marţi, MAE, care a condamnat în termenii cei mai fermi atacul terorist şi a reiterat sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare.

”În cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care îşi desfăşoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetăţenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit. Cetăţeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcţie de evoluţia stării de sănătate, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate”, a precizat MAE.
 
Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu şeful misiunii diplomatice a României la Kabul şi rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar.
 
”Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noştri. Transmitem sincere condoleanţe familiei victimei şi recuperare rapidă persoanei rănite”, a menţionat instituţia.
 
Atât şeful misiunii diplomatice, cât şi şeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuaţi într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol. Ministrul Ramona Mănescu a explicat la Antena 3 că atacul a început în seara de 2 septembrie şi a fost unul susţinut, cu maşini capcană, cu mitraliere, durând câteva ore. Spre dimineaţă oamenii au fost evacuaţi, iar acum sunt în siguranţă într-un campus NATO.

”Reprezentantul Ambasadei României la Kabul rămâne în contact cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe şi cu toate autorităţile competente în vederea repatrierii trupului neînsufleţit, precum şi a transferului, în condiţii de siguranţă, a cetăţeanului român rănit. Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist şi reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare”, a anunţat Ministerul de Externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.