Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat, miercuri, în cadrul sesiunii interactive Promoting remembrance, fighting distortion, din Suedia, Angajamentul asumat de România în cadrul Forumului dedicat Comemorării Holocaustului şi Combaterii Antisemitismului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul a avut loc la 21 de ani de la adoptarea Declaraţiei Forumului Internaţional de la Stockholm privind Holocaustul, document fondator al Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului- IHRA şi la un an de la adoptarea Declaraţiei Ministeriale a IHRA din 2020.

”În contextul în care ne confruntăm cu provocări tot mai intense şi mai complexe, este momentul potrivit să întărim angajamentul nostru pentru susţinerea educaţiei privind Holocaustul, cercetării şi comemorării Holocaustului, precum şi pentru prevenirea şi combaterea antisemitismul. Încercările de a nega sau distorsiona Holocaustul devin tot mai periculoase şi mai subtile, fiind folosite diverse metode concrete precum: estomparea responsabilităţii participanţilor la Holocaust şi a colaboratorilor lor, ducerea în derizoriu a suferinţelor cauzate de Holocaust şi dezumanizarea victimelor”, a transmis preşedintele. 

El a arătat că ”avem nevoie de instrumente noi şi inovatoare de diseminare a mărturiilor supravieţuitorilor, precum şi de resursele adecvate pentru a întreprinde acest demers, diseminarea fiind una dintre cele mai eficiente modalităţi de a contribui la educaţia privind Holocaustul şi prevenirea repetării unei astfel de tragedii".

Potrivit Angajamentul asumat de România în cadrul Forumului dedicat Comemorării Holocaustului şi Combaterii Antisemitismului, ”este momentul perfect pentru a face un bilanţ al succeselor şi eşecurilor noastre, a analiza lecţiile învăţate pe parcursul ultimelor două decenii şi pentru a reitera angajamentul nostru pentru susţinerea educaţiei privind Holocaustul, a cercetării şi comemorării Holocaustului, precum şi pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, prin prezentarea unor noi angajamente naţionale”. 

Preşedintele a arătat angajamentul ţării noastre pentru a continua să încurajăm utilizarea definiţiei de lucru a antisemitismului a IHRA, atât în plan naţional, cât şi în plan internaţional, precum şi să revizuim, actualizăm şi consolidăm educaţia privind Holocaustul pentru elevii români şi programele de pregătire pentru profesorii, învăţătorii şi instructorii care predau despre Holocaust. 

Angajamentul României este şi pentru creşterea numărului elevilor români ce participă la Marşurile Vieţii şi privind inaugurarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România, recent înfiinţat. 

”Lucrăm energic împreună cu universităţile româneşti pentru a creşte numărul programelor de licenţă, masterat şi doctorat în domeniile ce vizează studiul şi cercetarea Holocaustului, precum şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, promovăm adoptarea de către universităţi, instituţii academice şi culturale din România a unor Coduri de Conduită pentru Prevenirea şi Combaterea Antisemitismului şi dezvoltăm proiecte de instruire pentru managerii de instituţii culturale, precum muzee şi teatre, pentru a preveni antisemitismul, negarea şi distorsionarea Holocaustului, şi pentru a încuraja lupta împotriva rasismului în toate formele de exprimare culturală”, a transmis Klaus Iohannis. 

Angajamentul susţine Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România în dezvoltarea de programe pentru conservarea patrimoniului evreiesc şi îmbunătăţim colectarea de date referitoare la incidentele antisemite care nu sunt de natură contravenţională sau penală şi înfiinţarea unui premiu naţional anual pentru personalităţi române şi internaţionale care vor contribui la educaţia privind Holocaustul, cercetarea şi comemorarea Holocaustului, precum şi la prevenirea şi combaterea antisemitismului şi continuarea cooperării cu partenerii noştri internaţionali pentru promovarea internaţională a educaţiei privind Holocaustul, cercetarea şi comemorarea Holocaustului şi pentru dezvoltarea de instrumente internaţionale pentru combaterea antisemitismului.

”Contextul pandemic, care continuă să ne afecteze, a facilitat proliferarea, mai ales online, a teoriilor conspiraţioniste şi a discursului antisemit. Acest lucru este inacceptabil şi astăzi reafirmăm angajamentul nostru ferm de a acţiona hotărât împotriva acestor fenomene, online şi offline”, mai transmite preşedintele, în Angajament. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.