Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Bruxelles, că acordul comun cu privire la migraţie la care au ajuns liderii statelor UE este unul "rezonabil de bun", spunând că i se pare important că s-a decis, probabil pentru prima dată în această formă, că soluţii pot fi găsite şi în afara Uniunii Europene, prin crearea unor noi centre de primire a migranţilor. Întrebat dacă România se va implica mai mult în privinţa acestor centre pentru migranţi, şeful statului a afirmat că suntem suficient de bine implicaţi în a gestiona fluxul de migranţi, dat fiind faptul că România este doar ţară de tranzit, nu de destinaţie. El a mai explicat că nu au existat niciun fel de probleme cu gestionarea fluxului migratoriu şi crede că "ne vom prezenta în continuarea aşa".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI AFP: Principalele puncte ale acordului Celor 28 cu privire la migraţie

"Am ajuns aseară târziu sau azi-dimineaţă devreme, cum vreţi, la un acord rezonabil de bun pe migraţie. În esenţă, cel mai important progres a fost făcut prin faptul că ne-am înţeles, că am găsit soluţii pentru un nou pas în calea rezolvării gestionării fluxului migratoriu. Trebuie să spunem, în special pe zona Mediteranei, dar concluziile sunt general valabile. Mie mi se pare important că am găsit înţelegere şi am găsit concluzii comune şi că am stipulat să începem o colaborare intensă şi, credem, fructuoasă, cu organizaţii internaţionale, pe această temă", a afirmat Klaus Iohannis, vineri, la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European.

El spune că a fost un acord comun prin care s-a decis că soluţii privind migraţia pot fi găsite şi în afara Uniunii Europene, prin crearea unor noi centre de primire a migranţilor.

"De asemenea, mi s-a părut importantă ideea că toţi am acceptat, probabil pentru prima dată în această formă, că soluţii pot fi găsite şi în afara Uniunii Europene, deci soluţii ex-teritoriale, şi ideea unor noi centre de primire a migranţilor, unde vor fi triaţi, înregistraţi, centre care vor fi create în bază voluntară şi migranţii care sosesc la aceste centre vor fi redistribuiţi în cazul în care se face tot pe bază voluntară. Deci, câteva progrese. De asemenea, am constatat împreună că înţelegerea cu Turcia  a fost una bună şi va fi continuată. Cred că această înţelegere a meritat multele ore de noapte pe care le-am consumat pentru a finaliza acest acord", a afirmat Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că numărul de migranţi care tranzitează România este unul rezonabil şi gestionabil pentru autorităţile române.

"Noi, în momentul de faţă, suntem suficient de bine şi cu succes implicaţi în gestionarea fluxului migratoriu. Trebuie să recunoaştem că nu suntem ţară de destinaţie, suntem ţară de tranzit, dar numărul de migranţi care tranzitează România este unul rezonabil şi gestionabil pentru noi, până acum, cel puţin, aţi văzut că nu am avut niciun fel de probleme cu gestionarea fluxului migratoriu şi cred că ne vom prezenta în continuarea aşa", a declarat şeful statului, întrebat dacă România se va implica mai mult în privinţa acestor centre pentru migranţi.

Pe agenda Consiliului European desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles se află teme care vizează politica europeană de apărare, subiecte economice referitoare la ocupare, creştere economică, competitivitate, domeniul digital, inovare şi comerţ, migraţie, viitorul buget al Uniunii Europene post-2020, precum şi aspecte privind relaţiile externe ale Uniunii. În plus, vor fi abordate şi ultimele evoluţii referitoare la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Cei 28 de lideri UE au ajuns vineri dimineaţă la un acord asupra migraţiei, în cadrul unui summit tensionat, la Bruxelles, pe care Italia ameninţa să-l deraieze din cauza lipsei unor angajamente precise ale partenerilor săi europeni cu privire la primirea migranţilor, relatează AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.