Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la reuniunea PPE de la Bucureşti, că pentru România opţiunea este să fie parte a nucleului de integrare a Uniunii Europene şi să rămână puternic implicată în procesul de reflecţie privind viitorul acesteia, şi a atras atenţia asupra tentaţiei populismului şi a extremismului, a discursului radical şi intolerant.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Uniunea Europeană se confruntă astăzi cu provocările pe care le cunoaştem cu toţii: migraţie, terorism, Brexit. Pentru acestea trebuie să găsim răspunsurile cele mai potrivite”, a arătat şeful statului în discursul său.

Klaus Iohannis a spus că, în urma recentului summit de la Bratislava, concluzia pe care au desprins-o toţi liderii europeni este aceea că vor să rămână împreună. ”Este cea mai importantă concluzie. Credem în proiectul european, care asigură pacea, democraţia şi securitatea popoarelor noastre”, a precizat şeful statului.

Potrivit lui Klaus Iohannis, ”dincolo de aceste provocări, există una poate nu la fel de vizibilă, dar cu certitudine la fel de importantă: tentaţia populismului şi a extremismului, a discursului radical şi intolerant”.

”Cea mai mare familie politică europeană, pe care o reprezentaţi şi din care provin şi eu, trebuie să asume în primul rând misiunea păstrării şi promovării valorilor europene. Uniunea Europeană este în primul rând o Uniune a valorilor”, a menţionat preşedintele Iohannis.

El a mai arătat că cea mai mare greşeală pe care o putem face este să credem că aceste valori sunt de la sine înţelese, că nu mai sunt necesare dezbaterile ideologice şi de principiu.

”Noi toţi cei care credem în libertate şi demnitate umană, în democraţie, domnia legii şi stat de drept, care punem preţ pe respectul tradiţiilor, dar şi pe solidaritate şi toleranţă, nu putem permite o criză a valorilor, nu putem risca nicio clipă ca ele să fie puse sub semnul întrebării. Cred că este o provocare şi, în acelaşi timp, un obiectiv pentru noile generaţii de lideri politici, în mod deosebit pentru principalele familii europene, să menţină şi să cultive ataşamentul cetăţenilor faţă de proiectul European”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele a continuat: ”Pentru România, opţiunea este una clară: vrem să fim parte a nucleului de integrare a Uniunii Europene şi să rămânem puternic implicaţi în procesul de reflecţie privind viitorul acesteia”.

Potrivit lui Iohannis, România împărtăşeşte o viziune pro-europeană, articulată în jurul principiilor fundamentale ale proiectului european. 

”O Uniune puternică şi o integrare mai profundă a României în UE rămân obiective strategice naţionale, intrinsec legate de proiectul nostru de dezvoltare pe termen lung. În opinia noastră, interesele naţionale pot fi atinse cel mai bine într-un cadru european, incluziv şi funcţional. De aceea, este vitală menţinerea realizărilor cheie ale Uniunii - cele patru libertăţi care asigură fundamentul Pieţei Interne, politicile de coeziune, zona euro, Spaţiul Schengen”, a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis a menţionat că abordarea unei Europe a ”elitelor”, cum se discută destul de frecvent, trebuie depăşită în beneficiul unei mai mari apropieri a deciziei de cetăţean şi, în egală măsură, trebuie conştientizată responsabilitatea elitelor faţă de respectarea valorilor şi principiilor fundamentale europene.

”Altfel riscăm să gestionăm, la nivel european, o succesiune de crize identitare, derivând din calendarele electorale naţionale. În acest sens, este important un angajament ferm şi constructiv din partea PPE, prin acţiune conjugată cu toate forţele mainstream-ului politic European”, a declarat Iohannis.

Preşedintele a ţinut să menţioneze că vom fi cu atât mai puternici cu cât ne vom concentra mai mult şi mai consecvent pe proiecte şi demersuri care ne unesc, care ne fac mai solidari, care încurajează coeziunea, cu atât vom fi mai puternici.

”Vom putea astfel preîntâmpina tendinţele de divizare şi de fragmentare care, din păcate, se pot observa astazi la nivelul Uniunii Europene. În acest proces, România şi alte state membre au nevoie de păstrarea instrumentelor europene care sprijină atingerea unei convergenţe reale şi reducerea decalajelor în interiorul Uniunii. Trebuie să ţinem cont de aceste lucruri atunci când vorbim de viitorul cadru financiar multianual sau de politica de coeziune. Dar, până la urmă, politica de coeziune aduce valoare adăugată pentru toate statele membre şi pentru construcţia comună în ansamblu, făcând Uniunea mai coerentă, mai competitivă şi mai performantă pentru toţi cetăţenii ei”, a apreciat Klaus Iohannis. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.