Preşedintele Klaus Iohannis îi va primi, marţi, la Palatul Cotroceni, pe miniştrii afacerilor externe, respectiv şefii delegaţiilor ministeriale, ai celor nouă state aliate ale Flancului Estic - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria - care se vor afla în România pentru a participa la reuniunea miniştrilor de externe din Formatul Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe agenda discuţiilor se vor afla stadiul implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia, precum şi alte aspecte de interes legate de situaţia de securitate din regiune, precizează Administraţia prezidenţială.

Conform sursei citate, faptul că România găzduieşte această reuniune reprezintă o reconfirmare a rolului ţării noastre la nivel regional şi în cadrul NATO.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Formatul Bucureşti a fost consacrat ca atare prin reuniunea la nivel de şefi de stat şi de guvern găzduită la Bucureşti, la Palatul Cotroceni, în urmă cu un an, în data de 4 noiembrie 2015, la iniţiativa preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda. Organizarea reuniunii ministeriale de marţi are loc ca urmare a deciziei adoptate în acest sens în cadrul Formatului Bucureşti la nivel de şefi de stat şi de guvern de anul trecut.

Obiectivul Formatului Bucureşti este consultarea inter-aliată pentru promovarea abordărilor comune ale statelor aliate participante, în beneficiul comunităţii euro-atlantice, ţinând cont de interesul special al ţărilor Europei Centrale şi de Est pentru asigurarea securităţii, stabilităţii şi prosperităţii de la Marea Baltică la Marea Neagră, şi de a dezvolta cooperarea regională în sprijinul obiectivelor NATO, în contextul evoluţiilor de securitate din Vecinătatea Estică şi Sudică.

Miniştrii de externe din nouă state ale Europei Centrale şi de Est (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia) se vor întâlni, marţi, la Bucureşti, la reuniune urmând să participe şi secretarul general-adjunct al NATO, Rose Gottemoeller.

Secretarul general adjunct al NATO Rose Gottemoeller va vizita România luni şi marţi, conform unui comunicat al Alianţei.

Gottemoeller se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, cu ministrul Apărării, Mihnea Motoc, precum şi cu alţi oficiali de rang înalt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.