Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, vineri, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European, că nu s-au făcut suficiente progrese pentru a trece la etapa următoare în negocierile cu Marea Britanie şi că este clar că nu se mai respectă calendarul pentru Brexit, însă s-a declarat optimist.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi, am avut o discuţie în formatul UE27. Avem o echipă de negociere condusă de Michel Barnier care negociază condiţiile Brexitului. Iniţial, am lucrat în ideea că vom găsi astăzi o situaţie care ne permite să facem următorul pas. Negocierile au fost intense, s-au făcut progrese, dar nu suficiente. Aşadar, am constatat astăzi că nu s-au făcut suficiente progrese pentru a trece la faza următoare în relaţia cu Marea Britanie, însă acest lucru nu trebuie să creeze un pesimism deosebit. S-a negociat, s-au apropiat oarecum poziţiile, dar nu suficient pentru a merge mai departe, se va negocia în continuare şi vom încerca să ajungem în situaţia de Ok pentru continuarea la următorul Consiliu, în decembrie”, le-a declarat preşedintele Iohannis jurnaliştilor.

Întrebat dacă este posibil ca din această cauză să nu se respecte calendarul Brexitului, şeful statului a răspuns afirmativ.

”Calendarul nu se mai respectă, este clar, doar că acel calendar a fost unul cu propunerea de variantă aşa cum s-a crezut că este fezabilă. Nu putem de dragul unei agende să trecem peste puncte sensibile”, a subliniat Klaus Iohannis.

Preşedintele a dat însă asigurări că negocierile nu s-au blocat: ”Dacă spune că cineva că negocierile s-au blocat, negocierile nu s-au blocat, nu au fost oprite de niciuna dintre părţi, doar că nu au progresat suficient”.

Totuşi, el s-a declarat optimist. ”Sunt un optimist, dar e clar că fiecare caută aici o poveste de succes. Nimeni nu încearcă să blocheze negocierile, să le oprească. Nu e o garanţie că până în decembrie vom fi progresat îndeajuns, dar credem că e o idee bună să le dăm ceva timp suplimentar negociatorilor”, a explicat Iohannis.

De altfel, el a spus că mesajul pe care îl pot da liderii UE la finalul a două zile de reuniuni este unul pozitiv.

”Suntem uniţi, suntem hotărâţi să mergem înainte nu oricum, ci cu optimism, să facem Uniunea mai funcţională, mai bună, mai apropiată de cetăţean”, a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că a fost discutată Agenda liderilor, propusă de preşedintele Consiliului, Donald Tusk. ”Este o schimbare de paradigmă importantă. În ultimii ani am reacţionat la ce ni s-a întâmplat, am încercat să gestionăm crize. Acum vrem să intrăm într-o zonă de planificare strategică şi să construim noi viitorul Uniunii, aşa cum credem că trebuie să fie, pentru cetăţenii europeni”, a completat şeful statului.

El a menţionat, de asemenea, că liderii UE au decis în unanimitate să susţină Acordul nuclear cu Iranul. ”Este o discuţie în momentul de faţă în plan internaţional. Noi, UE, susţinem continuarea pe Acordul nuclear cu Iranul”, a precizat preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că s-a discutat şi tema migraţiei, fiind ”prima discuţie pe migraţie pe un ton mai degrabă pozitiv, încrezător”.

”Avem rezultate bune pe toate rutele de migraţie, în sensul că s-a diminuat foarte mult această migraţie. Acest lucru se datorează şi eforturilor depuse de Uniune, dar şi eforturilor depuse de unele state membre, de exemplu Italia s-a implicat enorm de mult şi cu rezultate foarte frumoase”, a spus el.

Întrebat dacă există pericolul ca România să se confrunte cu un val migraţionist, pe ruta Mării Negre, preşedintele Iohannis a precizat că responsabilii pe acest domeniu l-au asigurat că ”nu avem motive de îngrijorare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.