Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că toată lumea este de acord că locul României este în Schengen, însă "este nevoie să convingem pe unii dintre prietenii şi partenerii noştri, dar este, în acelaşi timp, nevoie să facem noi câteva progrese". "Fără consens aderarea la Schengen nu este posibilă şi lucrăm cu toţii la acest proiect", a spus Iohannis, întrebat fiind dacă are o strategie comună cu Guvernul şi dacă a discutat cu premierul în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Klaus Iohannis şi preşedintele Republicii Slovenia, Borut Pahor, au susţinut, marţi, o declaraţie de presă comună, şeful statului sloven fiind întrebat dacă sunt îndreptăţite argumentele care condiţionează aderarea României la Spaţiul Schengen de îndeplinirea condiţiilor privind respectarea statului de drept din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

"Am fost membru al Consiliului European şi între 2008 şi 2011, şi îmi amintesc dezbaterile referitoare la aceste criterii pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a se putea integra în Spaţiul Schengen. Trebuie să fiu sincer, fostele criterii, stabilite în trecut pentru ţările care doreau să fie membre, au fost îndeplinite de către România, însă iată că, pentru România, Uniunea a impus condiţii suplimentare. Dacă România îşi doreşte să devină parte a Spaţiului Schengen trebuie, deci, să îndeplinească aceste criterii, însă Slovenia consideră că toate statele ar trebui să îndeplinească aceleaşi criterii. Îmi doresc realmente ca România să poate fi parte a acestei zone", a afirmat Borut Pahor.

La rândul său, Klaus Iohannis a fost întrebat cum îl va convinge pe premierul Olandei, de exemplu, să fie de acord cu intrarea României în Schengen, având în vedere ultimul raport MCV.

"Toată lumea este de acord că locul României este în Schengen. Cei mai convinşi suntem noi, fiindcă aderarea României la Spaţiul Schengen ar îmbunătăţi clar securitatea Spaţiului Schengen. Însă, până acolo, este nevoie să convingem pe unii dintre prietenii şi partenerii noştri, dar este, în acelaşi timp, nevoie să facem noi câteva progrese. Dacă şi una, şi alta se vor întâmpla în viitorul apropiat, avem şanse bune să rezolvăm problema", a spus Iohannis.

De asemenea, Iohannis a fost întrebat dacă are o strategie comună cu Guvernul României şi dacă a discutat despre acest subiect cu premierul Viorica Dăncilă.

"Da, fără consens aderarea la Schengen nu este posibilă şi lucrăm cu toţii la acest proiect", a afirmat el.

Anterior, cei doi şefi de stat au discutat despre agenda europeană.

"O altă temă, foarte importantă pentru noi doi - Summitul celor Trei Mări, Iniţiativa care a avut loc astă-toamnă aici, la Palatul Cotroceni. O iniţiativă care va preluată şi continuată de Slovenia, sub conducerea domnului preşedinte Pahor, şi am convenit că această întâlnire va avea loc în iunie. Evident că vom sprijini, domnule preşedinte, organizarea Summitului celor Trei Mări şi sunt convins că împreună vom duce această iniţiativă mai departe, în aşa fel încât să devină un format de referinţă pentru dezvoltarea întregii regiuni", a afirmat Iohannis.

La rândul său, preşedintele Sloveniei a spus că vizita reprezintă o manifestare a sprijinului către România şi a disponibilităţii "de a face tot ceea ce ne stă în putere pentru a ajuta România în aceste şase luni, pentru a realiza tot ce se poate realiza, pentru a menţine încrederea într-un viitor european comun".

"(...) îmi doresc să văd o renaştere a Uniunii Europene, pentru că, în felul acesta, vom garanta bunăstarea şi prosperitatea viitoare ale copiilor noştri. Părerea mea este una modernă, şi am spus preşedintelui Klaus Iohannis că noi, în ţara mea, vom face tot ceea ce ne stă în puteri astfel încât sentimentul de încredere în proiectul european să sporească. Şi sunt convins că acestea vor câştiga în cele din urmă", a spus Borut Pahor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.