Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat propunerile de numire a 19 ambasadori ai României, între care Dan Mihalache (Marea Britanie), Marius Lazurca (Ungaria), Daniel Ioniţă (Republica Moldova), Ion Gâlea (Bulgaria), Brânduşa Predescu (Olanda) şi Cristian Ţurcanu (Ucraina).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia prezidenţială anunţă, într-un comunicat, că, în conformitate cu prevederile constituţionale (art. 91 alin. 2 din Constituţia României) privind numirea reprezentanţilor diplomatici ai României şi în baza consultărilor cu prim-ministrul şi cu ministrul Afacerilor Externe, preşedintele Klaus Iohannis a aprobat o serie de propuneri de numire de ambasadori.

Astfel, şeful statului a aprobat nominalizarea lui Sorin-Dan Mihalache pentru Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Daniel Ioniţă pentru Republica Moldova şi Marius Gabriel Lazurca pentru Ungaria.

Totodată, sunt propuşi Ion Gâlea în Republica Bulgaria, Brânduşa Ioana Predescu în Regatul Ţărilor de Jos şi Cristian-Leon Ţurcanu în Ucraina.

Preşedintele a mai semnat propunerile pentru Carmen Liliana Burlacu în Republica Cehă, Ioana Bivolaru în Republica Portugheză, George Gabriel Bologan în Republica Italiană, Republica Malta şi Republica San Marino, Gabriela Dancău în Regatul Spaniei, Constantin Mihail Grigorie în Republica Croaţia, Ion Vîlcu în Statele Unite Mexicane, Mihai Alexandru Grădinar în Regatul Danemarcei şi Republica Islanda, Anton Niculescu în Republica Slovenia, Dana Manuela Constantinescu în Bosnia şi Herţegovina, Daniela Brânduşa Băzăvan în Regatul Maroc, Radu Octavian Dobre în Republica India, Republica Maldivelor, Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, Republica Federală Democratică Nepal şi Republica Populară Bangladesh.

În acelaşi timp, este pentru prima dată când se face o propunere pentru ambasador în Republica Estonia, până acum reprezentarea diplomatică în această ţară fiind asigurată de Ambasada din Finlanda.

În noiembrie 2014, preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu, a semnat decretul pentru înfiinţarea Ambasadei României în Republica Estonia.

Catălin Avramescu, ambasador în Finlanda şi Estonia, a fost rechemat recent de la post de către preşedintele Iohannis.

Acum, preşedintele Iohannis a semnat pentru propunerea ca Răzvan Rotundu, consilier la Misiunea Permanentă Geneva,  să fie ambasador în Republica Finlanda, iar Daniela Mihaela Cămărăşan, fostă şefă de Cabinet a ministrului de Externe Titus Corlăţean şi consilier diplomatic al MAE, în Republica Estonia.

Dan Mihalache, propunerea de ambasador în Marea Britanie, este, din noiembrie 2014, şeful Cancelariei prezidenţiale. Acesta a fost deputat PSD şi consilier al fostului premier Adrian Năstase, în perioada 2001-2004. În 2007, a îndeplinit şi mandatul intermediar de europarlamentar. În anul 2009, Mihalache a intrat în PNL şi a devenit consilier al liderului Crin Antonescu. În 2011, Mihalache a devenit secretar general adjunct al PNL, funcţie pe care o părăseşte trei ani mai târziu, pentru un post la Palatul Cotroceni.

Dana Manuela Constantinescu, propunerea pentru postul de ambasador în Bosnia şi Herţegovina, a fost ambasadoare în Italia, Malta şi San Marino, fiind rechemată zilele trecute de către Klaus Iohannis. Constantinescu a fost propusă la Roma de Traian Băsescu, în pofida unui aviz negativ al Parlamentului, şi face parte din ambasadorii pe care Iohannis i-a criticat la preluarea mandatului, când a spus că "un gest minimal să fie retraşi ambasadorii şi consulii de acolo unde românii au fost umiliţi".

În Italia, împotriva unor grupuri de alegători români au fost folosite gaze lacrimogene de către autorităţi în seara alegerilor prezidenţiale din 2014.

Daniel Ioniţă, propunerea pentru un post de ambasador în Republica Moldova, este diplomat de carieră, fost secretar de stat în MAE. În 2011 a devenit ambasador în Norvegia, ocupând postul până în ianuarie 2015. A fost decorat de Ion Iliescu, în 2002, şi de Traian Băsescu, în 2008 şi în 2013.

Propunerea lui Iohannis pentru postul de ambasador în Ungaria, Marius Gabriel Lazurca, este, din 2010, ambasador în Republica Moldova, fiind rechemat recent de preşedinte. Anterior, a fost ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran Militar de Malta.

În Republica Cehia, Iohannis o propune pe Carmen Liliana Burlacu, angajată a MAE din 1990. A lucrat la Misiunea Permanentă a României pe lângă UE, UEO şi NATO, iar între 1999 şi 2004 a fost ambasador al României în Irlanda, iar ulterior consilier MAE la Direcţia OSCE. Între 2012 şi 2013 a fost ministru consilier şi Reprezentant Special pentru Guvernanţă Globală cu rang de director general (coordonator al Direcţiei Asia Pacific şi America Latină şi al Direcţiei ONU şi alte organizaţii internaţionale).

Klaus Iohannis o propune pe Ioana Bivolaru ambasador în Portugalia. Aceasta a fost director general în cadrul Direcţiei UE din MAE.

George Gabriel Bologan, propunerea pentru postul de ambasador în Republica Italiană, în Republica Malta şi în Republica San Marino, este în prezent Consul General la Milano, fiind numit în 2012.

În Spania, Iohannis o propune pe Gabriela Dancău, consul general al României la Lyon din 2011. Din 2000 până în 2011, aceasta a lucrat în cadrul Direcţiei Relaţii Consulare din Ministerul Afacerilor Externe, unde a ocupat şi postul de director.

În Mexic a fost propus Ion Vîlcu, ambasador până de curând în Spania, iar anterior, în perioada 2007-2011, în Argentina şi Paraguay. Între 2000 şi 2005 a fost ambasador în Chile, iar între 2005 şi 2007 consilier de stat şi şeful Protocolului Primului Ministru.

Ion Gâlea, propus ambasador în Bulgaria, este, din 2011, director general pentru afaceri juridice în Ministerul Afacerilor Externe. Anterior a ocupat postul de director în Direcţia Drept European a MAE.

În Danemarca şi Islanda a fost propus ambasador Mihai Alexandru Grădinar, secretar de rangul I la Ambasada României la Viena şi fiul controversatului director din Primăria Sibiu, Ilie Grădinar, care s-a ocupat de reţeaua de termoficare a oraşului.

În Slovenia a fost propus Anton Niculescu, fost secretar de stat în MAE şi consul general la Munchen.

În Ucraina a fost propus Cristian-Leon Ţurcanu, director în cadrul MAE. A lucrat în ambasadele de la Chişinău şi Washington.

Daniela Brânduşa Băzăvan a fost propusă ca ambasador în Maroc. Aceasta este director în MAE în cadrul Departamentului Uniunea Europeană.

Radu Octavian Dobre a fost propus ambasador în India, Republica Maldivelor, Sri Lanka, Nepal şi Bangladesh. Acesta este în prezent însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României în India.

Aceste propuneri de numiri de ambasadori vor fi trimise comisiilor parlamentare de politică externă, care urmează să îi audieze pe cei nominalizaţi. Comisiile vor da un aviz, care însă este consultativ, după care şeful statului va semna decretele de acreditare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.