Premiul Saharov 2020 pentru libertatea de gândire a fost înmânat miercuri Consiliului de coordonare, iniţiativă a „femeilor curajoase”, a unor personalităţi politice şi membri ai societăţii civile din Belarus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul ceremoniei desfăşurate în mod excepţional la Bruxelles, David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a declarat: „Lumea întreagă este conştientă de ceea ce se întâmplă în ţara dumneavoastră. Vedem curajul dumneavoastră. Vedem suferinţa dumneavoastră. Vedem abuzurile inimaginabile. Vedem violenţa. Aspiraţia şi hotărârea dumneavoastră de a trăi într-o ţară democratică sunt o sursă de inspiraţie pentru noi”.

Svetlana Tihanovskaia, principala candidată al opoziţiei, a declarat în momentul primii premiului: „Fiecare belarus care participă la protestul paşnic faţă de violenţă şi ilegalitate este un erou. Fiecare este un exemplu de curaj, compasiune şi demnitate. De la alegerile din 9 august, bieloruşii protestează în fiecare săptămână pentru viitorul lor şi al celor care nu pot fi acolo. Ei protestează pentru libertatea şi demnitatea bieloruşilor, a europenilor, a dumneavoastră şi a noastră. Fără un Belarus liber, nici Europa nu este liberă pe deplin. Anul acesta am o singură dorinţă: ca fiecare bielorus aflat acum în închisoare sau care a fost obligat să trăiască în exil, să se întoarcă acasă”.

Laureatul a fost ales de liderii politici ai Parlamentului pe 22 octombrie 2020.

Opoziţia democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare, iniţiativa „femeilor curajoase”. Acestea sunt: principala candidată a opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, scriitoarea Svetlana Alexievici, laureată a premiului Nobel, artista Maria Kalesnikava, activist politic, şi activistele Volha Kavalkova şi Veranika Ţapkala. Personalităţi politice şi membri ai societăţii civile: vloggerul şi prizonierul politic Siarhei Ţihanuski, fondatorul organizaţiei bieloruse pentru drepturile omului Viasna - Ales Bialiaţki, Siarhei Dileuski, fondatorul canalului Telegram NEXTA Sţiapan Putsila şi prizonierul politic şi candidatul la alegerile prezidenţiale din 2010 Mikola Statkevici.

Într-o rezoluţie adoptată în septembrie 2020, Parlamentul European a condamnat reprimarea violentă a protestelor paşnice de către autorităţile bieloruse.

Parlamentul organizează o misiune de informare despre situaţia din Belarus în perioada 18-21 decembrie pentru a oferi sprijin suplimentar opoziţiei democratice, în conformitate cu o rezoluţie votată pe 26 noiembrie 2020.

Premiul Saharov constă într-o diplomă şi 50.000 de euro.

Ceilalţi nominalizaţi din acest an au fost: activiştii din domeniul mediului din Honduras - Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez, Jeremías Martínez Díaz şi Berta Cáceres - şi Monsignor Najeeb Michaeel, Arhiepiscopul din Mosul.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.