Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu afirmă, despre posibilitatea încheierii unui acord de pace în Ucraina, că în opinia sa războiul va continua, iar premisele pentru încetarea focului şi un armistiţiu sunt extrem de improbabile. În ceea ce priveşte avertismentul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind o posibilă nouă agresiune teritorială a Rusiei asupra Poloniei sau a ţărilor baltice, fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles crede că Rusia va rămâne ancorată în obiectivul ei legat de Ucraina şi, ca atare, nu poate duce două războaie, din care unul cu NATO.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a avertizat, marţi, pe participanţii la summitul Iniţiativei celor Trei Mări (3SI) de la Varşovia că Rusia ar putea pregăti o nouă agresiune teritorială în această vară sub pretextul unor exerciţii în Belarus. Totodată, el a punctat că lui Vladimir Putin nu trebuie să i se facă niciun „cadou” teritorial pentru a pune capăt războiului.
„Mai întâi, trebuie să avem în vedere cantitatea de forţe şi mijloace pe care Rusia şi Belarus le au pentru a putea începe o operaţiune ofensivă. Avem exemplul invaziei din Ucraina, când 120.000 de militari au fost insuficienţi pentru a finaliza invazia. De regulă, exerciţiile făcute cu Belarus au însemnat câteva zeci de mii de militari. Nu poate fi începută o acţiune ofensivă, mai ales că avem în vedere o zonă care aparţine NATO, cu câteva zeci de mii de militari”, afirmă Virgil Bălăceanu.
Generalul în rezervă a subliniat că Federaţia Rusă nu şi-a realizat scopurile teritoriale în Ucraina, motiv pentru care crede că războiul va continua.
„Războiul va continua, premisele pentru încetarea focului şi un armistiţiu sunt extrem de improbabile. Totodată, nu cred că vom avea un acord de pace, aşa încât cel puţin în acest an, Federaţia Rusă va rămâne centrată pe obiectivul ei legat de Ucraina. Federaţia Rusă nu poate duce două războaie, unul împotriva Ucrainei şi unul contra NATO, în ciuda unor presupuse vulnerabilităţi ale Organizaţiei Nord-Atlantice, luând în considerare şi poziţionarea Statelor Unite Ale Americii. Deocamdată, nu avem o decizie concretă nici în ceea ce priveşte dezangajarea SUA pe graniţa de Est a NATO”, explică Bălăceanu.
Generalul mai spune că serviciile de informaţii ale NATO vor aduce cu siguranţă noi date despre acest exerciţiu militar, dar că la acest moment nu vede premisele unui atac asupra ţărilor baltice sau asupra Poloniei, mai ales un atac care să vizeze cucerirea culoarului Suwałki, între Belarus şi enclava rusească Kaliningrad, care ar însemna izolarea ţărilor baltice.
Coridorul Suwałki sau breşa Suwałki este un concept recent apărut în terminologia NATO, care face referire la fâşia de teren de circa 100 de kilometri, ce urmează frontiera polono-lituaniană, între exclava rusească Kaliningrad şi Belarus.
Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus participanţilor la summitul Iniţiativei celor Trei Mări (3SI) de la Varşovia că lui Vladimir Putin nu trebuie să i se facă niciun „cadou” teritorial pentru a pune capăt războiului, într-un moment în care Washingtonul pare să ia în considerare recunoaşterea regiunilor ocupate de Moscova în Ucraina.
„Cu toţii dorim ca acest război să se încheie în mod corect, fără cadouri pentru Putin, în special fără teritoriu”, a declarat Volodimir Zelenski adresându-se prin videoconferinţă summitului regional.
„Mulţumesc tuturor celor prezenţi aici, care susţin Ucraina şi eforturile noastre diplomatice. Toată Europa, în special regiunea noastră, care se învecinează cu Rusia, trebuie să vorbească cu o singură voce. Cu toţii dorim ca Europa şi SUA să rămână parteneri puternici. Cu toţii dorim ca acest război să se încheie în mod echitabil, fără niciun fel de recompense pentru Putin”, a spus Zelenski, potrivit alocuţiunii publicate pe site-ul Preşedinţiei ucrainene.
„Şi noi toţi trebuie să menţinem presiunea asupra Rusiei – fiecare poate contribui pentru a ne ajuta să obţinem încetarea completă şi necondiţionată a focului cât mai curând posibil – măcar pentru 30 de zile. Doar astfel se pot pune bazele unei diplomaţii autentice şi eficiente”, a subliniat Zelenski.
„Aşadar, vă rugăm să rămâneţi alături de Ucraina. Vă suntem sincer recunoscători pentru sprijinul militar, de care încă avem nevoie, deoarece Rusia doreşte să prelungească acest război. Apreciem, de asemenea, fiecare investiţie în industria noastră de apărare şi promitem că ceea ce construim acum ne va apăra nu numai pe noi, ci şi pe cei care investesc”, le-a spus Zelenski celor 13 lideri regionali reuniţi la Varşovia, între care preşedintele interimar Ilie Bolojan.
26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...